Parchetul ICCJ preia ancheta în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) preia ancheta în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, din Constanţa.

RomaniaTV.net
17 dec. 2014, 15:34
Parchetul ICCJ preia ancheta în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 17 decembrie 2014, preluarea de către Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol. Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs accidentul, de urmările grave ale acestuia, precum şi de volumul şi dificultatea administrării mijloacelor de probă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti care anchetau cauzele privind accidentul aviatic din judeţul Constanţa au dispus, în 15 decembrie, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat în urma prăbuşirii elicopterului SMURD în data de 15 decembrie.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane „nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei „împrejurări fortuite”, nu va fi nimeni tras la răspundere.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) a murit luni după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Echipajul transportase o pacientă de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Primele date anunţate de legisti în cazul accidentului aviatic din Constanţa indică faptul că pilotul şi asistenta au murit înecaţi, în timp ce copilotul şi medicul au suferit mai multe traume, cele mai grave fiind la cap.