Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

Parisul și Londra au cerut marți coaliției internaționale antijihadiste, condusă de Statele Unite, să mențină presiunea asupra grupării Stat Islamic (SI) și să elibereze capitala sa de facto, Raqqa, o luptă căreia președintele american, Donald Trump, dorește să îi dea un nou elan, relatează AFP.

RomaniaTV.net
07 feb. 2017, 21:01
Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

Lupta împotriva jihadiștilor din cadrul SI este „prioritatea numărul unu” a Franței, pe locul al doilea în ce privește importanța participării la această coaliție ce reunește 68 de țări, a dat asigurări marți ambasadorul său la Națiunile Unite, François Delattre.

„Este foarte important” ca Statele Unite „să recunoască pe deplin amenințarea grupării Stat Islamic”, a explicat el jurnaliștilor în marja unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind SI.

„Am ajutat forțele irakiene să cucerească Mosul. Bătălia pentru eliberarea orașului Raqqa din Siria este, de asemenea, crucială”, a insistat François Delattre.

Aceeași dorință din partea Marii Britanii de „a menține elanul” coaliției, creată în 2014 de fostul președinte american Barack Obama. „Următoarea etapă este să atacăm SI la Raqqa și Mosul”, a precizat numărul doi al diplomației britanice la ONU, Peter Wilson.

Președintele Donald Trump a făcut luni o vizită la sediul comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom) și a reafirmat voința sa de a lupta împotriva „terorismului islamist radical”. La sfârșitul lui ianuarie, el le-a dat responsabililor săi militari un termen de 30 de zile pentru a-i prezenta un plan „pentru a învinge” SI.

În repetate rânduri, liderul de la Casa Albă a făcut cunoscută intenția sa de a schimba strategia, în special cooperând cu Rusia.

Consiliul de Securitate s-a reunit marți pentru a analiza un raport despre situația grupării ultraradicale care deține sub control teritorii din Siria și Irak.

Stat Islamic „este în defensivă, finanțele sale sunt paralizate, mai mulți responsabili ai săi au fost uciși, iar afluxul de combatanți străini scade”, a mai afirmat Peter Wilson.

Cu siguranță, jihadiștii „sunt în defensivă în mai multe regiuni”, a nuanțat responsabilul pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman, dar se pare că au în continuare fondurile necesare pentru a lupta mai departe, a explicat el în Consiliul de Securitate.