Parlamentul a votat legea: Se modifică vârsta de pensionare. Vezi ce categorii profesionale sunt afectate

Parlamentul a decis, prin adoptarea unui proiect de lege reexaminat la cererea președintelui Iohannis, să modifice vârsta de pensionare în cazul unor categorii profesionale. 

RomaniaTV.net
06 apr. 2018, 03:45
Parlamentul a votat legea: Se modifică vârsta de pensionare. Vezi ce categorii profesionale sunt afectate

În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul stabilise că vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația.

Profit.ro a relatat că ministrul Sănătății de atunci i-a convins pe deputați, de care depindea decizia, să fie de acord cu menținerea medicilor mai mult timp la muncă, din cauza deficitului de personal din sistem.

Președintele Iohannis a solicitat însă, la finele anului trecut, reexaminarea legii, reclamând, printre altele, lipsa unui criteriu obiectiv în reglementarea categoriei de spital republican de către lege și discriminare între anumite categorii de medici prin extinderea vârstei de pensionare la 67 de ani.

La reexaminare, majoritatea de guvernământ a decis să păstreze doar prevederea că „medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, renunțând la prevedrea că menținerea în activitate până la vârsta respectivă să fie realizată doar în urma depunerii unei cereri cu cel puțin 3 luni înainte de împlinirea vârstei.

Aleșii au menținut în lege prevederile actuale potrivit cărora medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 67 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.

De asemenea, medicii mai pot profesa după pensionare cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate. Medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani inclusiv în spitale private.