Parlamentul a votat un nou vicepremier

Parlamentul bulgar a votat miercuri în favoarea preluării de către Mariana Nikolova a postului de vicepremier în urma demisiei, săptămâna trecută, a lui Valeri Simeonov, după mai multe săptămâni de proteste legate de remarci făcute de acesta la adresa mamelor unor copii cu dizabilităţi, informează Reuters şi BTA.

21 nov. 2018, 15:02
Parlamentul a votat un nou vicepremier

Membrii parlamentului unicameral bulgar i-au dat undă verde Marianei Nikolova, şefa de cabinet a fostului vicepremier, cu 116 voturi pentru şi 62 împotrivă. Socialiştii (Partidul Socialist Bulgar, BSP) şi etnicii turci (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, MRF), din opoziţie, au votat împotrivă şi au cerut alegeri anticipate.

Luna trecută, Simeonov, care supraveghea politica economică şi demografică, a acuzat un grup de protestatare care cereau revizuirea sistemului de protecţie socială din Bulgaria că îşi folosesc copiii cu dizabilităţi ca pe un instrument politic. Premierul Boiko Borisov (GERB, conservator) l-a criticat pe Simeonov, dar a spus că nu-l poate demite din cauza echilibrului delicat al puterii din coaliţie, potrivit Agerpres

În paralel, Bulgaria, cel mai sărac stat membru din Uniunea Europeană, se confruntă cu proteste împotriva creşterii preţurilor la carburanţi şi a impozitelor pe pensii, deşi analiştii politici susţin că este puţin probabil ca ele să ducă la căderea guvernului Borisov. Protestele de stradă împotriva standardului de viaţă scăzut şi a corupţiei au dus la căderea unui alt guvern de coaliţie condus de Borisov în 2013.

Salariul mediu lunar în Bulgaria a crescut cu circa 7%, ajungând la 570 de euro, de la instalarea actualului guvern, în mai 2017, dar rămâne unul din cele mai scăzute din Uniunea Europeană, notează Reuters, citată de Agerpres

Un sondaj de opinie realizat de institutul Trend a arătat că avansul GERB asupra principalilor săi rivali, socialiştii, s-a redus la 1,2 puncte procentuale.