Parlamentul European a decis că roboţii ar trebui să fie dotaţi cu „butonul morţii”

Parlamentul European (PE) vrea ca roboții viitorului din cadrul Uniunii Europene să fie echipați cu "un buton al morții" care să permită deconectarea lor în caz că devin o amenințare la viața omului, relatează joi EFE.

16 feb. 2017, 16:48
Parlamentul European a decis că roboţii ar trebui să fie dotaţi cu „butonul morţii”

Este ceea ce prevede o rezoluție adoptată joi (cu 396 voturi pentru, 123 împotrivă și 85 de abțineri) prin care se cere Uniunii Europene o legislație adaptată la un viitor când inteligența artificială va avea un rol primordial și care invită Comisia Europeană (CE) să pregătească o propunere care să acorde o atenție specială aspectelor etice ale roboticii.

În prezent UE dispune de câteva norme orientate spre standardizarea firmelor industriale care folosesc robotică dar nu există legi care să reglementeze interacțiunea socială între oameni și roboți.

Eurodeputații nu vor să pună obstacole în calea unei tehnologii cu un amplu potențial, dar cer ca dezvoltarea sa vertiginoasă să se facă într-un cadru normativ care să se preocupe de „securitatea, intimitatea, integritatea, demnitatea, autonomia și proprietatea datelor”, se arată în acest text care nu are caracter coercitiv, informează Agerpres.

Citeşte şi Aproximativ 250.000 de angajaţi din sectorul public ar putea fi înlocuiţi cu roboţi în următorii 15 ani

Dincolo de mașinile fără șofer, pentru care se propune o asigurare obligatorie și un fond suplimentar pentru a garanta compensarea victimelor posibilelor accidente, se așteaptă ca impactul inteligenței artificiale să se remarce în dispozitive precum drone, roboți industriali, pentru îngrijirea persoanelor, pentru ferme sau ca jucării.

Rezoluția de 22 de pagini — care menționează o singură dată cuvântul ‘militar’, pentru a-l include în uzul acceptat al roboticii — sugerează crearea unei agenții europene a roboticii care să ofere consiliere tehnică și etică autorităților și elaborarea unui „Cod de conduită” paralel legislației.

Eurodeputații preconizează și crearea „unui statut juridic specific” pentru „persoane electronice” cu „drepturi și obligații” care să se aplice cel puțin roboților cei mai sofisticați.