Parlamentul European cere un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia

Parlamentul European a cerut joi un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia, care ar urma să rămână în vigoare 'până când situaţia din estul Ucrainei se va normaliza', relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
17 iul. 2014, 13:41
Parlamentul European cere un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia

Într-o rezoluţie adoptată în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii consideră că Moscova ‘trebuie să se angajeze cu adevărat în a participa la negocieri în vederea unei rezolvări paşnice (a conflictului) şi a face uz de influenţa sa, care este reală, pentru ca violenţele să înceteze’ în Ucraina.

Rusia trebuie să arate că este ‘cu adevărat hotărâtă să nu amplifice criza’, potrivit PE. Pentru acest lucru, Rusia trebuie ‘să oprească fluxul continuu’ de persoane înarmate şi de arme din Rusia în Ucraina, ‘să reducă imediat numărul trupelor pe care le-a desfăşurat de-a lungul frontierei cu Ucraina’ şi, în fine, ‘să se folosească de puterea sa asupra rebelilor şi mercenarilor pentru a-i determina să respecte armistiţiul, să predea armele şi să se retragă în Rusia’, afirmă europarlamentarii.

Parlamentul European se declară de asemenea ‘profund preocupat’ de încălcarea drepturilor omului în estul Ucrainei şi în Crimeea, în special prin ‘actele de tortură, asasinatele şi dispariţiile forţate de jurnalişti şi militanţi’ comise de ‘rebelii şi mercenarii stimulaţi de Rusia’.

Parlamentul cere pe de altă parte ‘eliberarea imediată’ a pilotului militar ucrainean Nadejda Savcenko, arestat la 9 iulie în Rusia, precum şi a ‘tuturor ostaticilor reţinuţi în Ucraina sau în Rusia’.

Europarlamentarii reuniţi la Strasbourg consideră de asemenea ‘inacceptabile’ măsurile comerciale de retorsiune adoptate de Moscova împotriva mai multor ţări care au semnat acorduri de liber-schimb cu UE (Ucraina, Republica Moldova şi Georgia).

Statele Unite au înăsprit miercuri seară sancţiunile împotriva Rusiei, pe care o acuză că îi susţin pe separatiştii proruşi care luptă cu forţele de la Kiev în estul Ucrainei de peste trei luni. La rândul său, UE a adoptat sancţiuni, de mai mică amploare, îngheţând programele desfăşurate de Rusia prin Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Rusia a reacţionat puternic joi, ameninţând statele occidentale cu o ripostă ‘dureroasă’.