Parlamentul rus, vot în UNANIMITATE privind trimiterea de trupe în Ucraina

Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a votat miercuri în unanimitate revocarea deciziei privind trimiterea de trupe în Ucraina, informează agenţiile de ştiri.

25 iun. 2014, 09:26
Parlamentul rus, vot în UNANIMITATE privind trimiterea de trupe în Ucraina

CRIZA CONTINUĂ ÎN UCRAINA: Decizia vine la câteva ore după ce comisiile de specialitate ale Consiliului Federaţiei – pentru drept constituţional, afaceri internaţionale, apărare şi securitate – au recomandat, în unanimitate, acest lucru

Armata ucraineană a denunţat miercuri încălcări ‘masive’ ale armistiţiului decretat provizoriu de Kiev şi acceptat de un lider al rebelilor, contabilizând de luni mai mult de 40 de atacuri ale insurgenţilor proruşi înarmaţi în estul ţării, informează AFP.

‘Aproximativ 44 de cazuri de atacuri ale rebelilor încălcând ordinul de încetare a focului au fost înregistrate în ultimele trei zile de către forţele militare ucrainene’, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, Vladislav Selezniov, pe pagina sa de Facebook.

Kievul a ordonat trupelor sale să înceteze focul până vineri, iar un lider al rebelilor şi-a dat acordul luni pentru ca insurgenţii, care revendică independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk, să participe de partea lor la acest armistiţiu, care să deschidă calea unor negocieri de pace.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, aparatura de înregistrare a forţelor ucrainene a filmat atacuri asupra unor posturi de control şi poziţii ale trupelor guvernamentale, cu mortier şi lansatoare de grenade, în special în regiunea rebelă Doneţk.

‘Înregistrările arată că rebelii continuă să încalce masiv condiţiile planului de pace’ al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, a adăugat Vladislav Selezniov.

Marţi, rebelii au doborât un elicopter militar ucrainean la o periferie a oraşului Slaviansk, un alt bastion al insurgenţilor, în atac murind nouă militari aflaţi la bord.

Aceste atacuri năruie speranţele preşedintelui Poroşenko, susţinut de aliaţii săi occidentali, de a eradica insurecţia separatistă care pune în pericol unitatea acestei foste republici sovietice, unde confruntările între rebeli şi armată s-au soldat cu peste 400 de morţi din aprilie şi până acum.

Discuţii pe toate fronturile ar urma să se multiplice miercuri în încercarea de a salva armistiţiul în Ucraina.

Petro Poroşenko şi puternicul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, urmează să evoce situaţia din Ucraina într-o conferinţă telefonică, la care vor participa de asemenea şi cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Rebelii din Ucraina cer trupe ruseşti „de pace” la Doneţk

Pavel Gubarev, ‘guvernatorul popular’ al autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’ (DNR), a cerut miercuri Rusiei trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, motivând că armata ucraineană desfăşoară în continuare atacuri cu diferite tipuri de arme în toate direcţiile, în pofida armistiţiului, care urma să funcţioneze în decurs de o săptămână până vineri, relatează Ria Novosti.

Această solicitare intervine la o zi după ce şeful statului rus a cerut Camerei superioare a parlamentului federal să revoce autorizaţia de ‘utilizare a forţelor armatei ruse’ în Ucraina.

‘Noi respectăm decizia luată de către Vladimir Vladimirovici (Putin), dar considerăm de datoria noastră să sesizăm că Ucraina nu avea de gând să respecte obligaţiile luate în faţa comunităţii internaţionale şi a propriului popor’, scrie Gubarev pe pagina sa de Facebook.

Ucraina face totul cu un singur scop – semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană – iar o posibilă consecinţă ar putea fi trimiterea unei forţe de menţinere a păcii din UE în estul Ucrainei şi continuarea ‘genocidului’ împotriva populaţiei rusofone, scrie Gubarev în postarea sa.

‘De aceea cerem trimiterea pe teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk a unui contingent de menţinere a păcii rusesc’, afirmă Gubarev, indicând că această forţă ar putea să fie desfăşurată sub egida ONU, dar în care rolul principal să revină Rusiei.

Aşa-zisul ‘guvernator popular’ din Doneţk declarase mai devreme că încetarea focului decretată de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în realitate nu a existat. ‘Operaţiunea de represalii continuă, astăzi din nou ne confruntăm cu tiruri de artilerie, sunt din nou ucişi şi răniţi’, mai susţine el. 

Preşedintele Ucrainei a anunţat marţi seara că ar putea să renunţe la armistiţiul decretat de el vinerea trecută în mod unilateral şi la care păreau să fi aderat şi separatiştii din Est, ca urmare a morţii a nouă militari ucraineni după doborârea elicopterului în care se aflau, în apropiere de Slaviansk. 

Un elicopter Mi-8 a fost doborât marţi după-amiază cu o rachetă sol-aer portabilă, printre victime figurând trei ofiţeri SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

Rebelii susţin că elicopterul transporta trupe de desant în apropiere de Slaviansk, unde trupele ucrainene au întreprins un atac, dar care a fost respins de separatişti.

O altă versiune expune Kievul. Acesta susţine că elicopterul transporta echipamente pentru monitorizarea aplicării ordinului de încetare a focului, decretat de preşedintele Poroşenko.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut marţi Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) să revoce autorizaţia cu privire la ‘utilizarea forţelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei’ în scopul normalizării şi reglementării situaţiei în regiunile din Est, ceea ce înseamnă că rebelii nu mai pot spera la un sprijin militar direct rusesc, conform analiştilor.

Unii observatori consideră însă că Putin şi-a schimbat doar tactica nu şi strategia, iar revocarea autorizaţiei privind o intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, care a acţionat timp de aproape patru luni, ar fi o nouă etapă în lupta Moscovei pentru Ucraina, la fel ca încercările de iniţia negocieri de pace între Kiev şi Doneţk.