Partidul Civic Maghiar, revoltat de decizia Curţii de Apel privind înlăturarea steagului secuiesc

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră 'inacceptabilă' decizia Curţii de Apel Braşov, care a dispus înlăturarea steagului secuiesc arborat anul trecut în parcul central din Sfântu Gheorghe, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
29 apr. 2014, 11:46
Partidul Civic Maghiar, revoltat de decizia Curţii de Apel privind înlăturarea steagului secuiesc

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în orice stat din Uniunea Europeană steagurile minorităţilor sunt respectate, însă în România nu se întâmplă acest lucru.

‘Este revoltător ce se întâmplă în Ţinutul Secuiesc ( judeţele Covasna, Harghita şi Mureş – n.red.) când Curtea de Apel decide că trebuie îndepărtate steagurile secuieşti din parc, de pe clădirile consiliilor locale şi Consiliului Judeţean (…) România se consideră un stat european, dar eu zic că nu este deloc european. E inacceptabil ca într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, steagul unei minorităţi să nu fie arborat, să fie înlăturat, e inacceptabil (…) Spuneţi-mi cu ce supără acel steag?!’, a afirmat liderul PCM.

El a mai spus că a discutat cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), despre steag şi că acesta nu va fi înlăturat până când autorităţile nu vor primi în mod oficial motivarea sentinţei.

Instanţa de judecată, sesizată de Prefectura Covasna, a decis recent că steagul secuiesc din parcul central din Sfântu Gheorghe este arborat ilegal şi a obligat conducerea Primăriei să îl îndepărteze. Sentinţa Curţii de Apel Braşov este definitivă.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că aşteaptă motivarea sentinţei şi apoi va decide paşii pe care îi va urma.

Steagul secuiesc, care măsoară aproximativ 2 metri, a fost ridicat pe catargul din parcul central la iniţiativa PCM Covasna pe data de 4 iunie 2013, în cadrul unei ceremonii dedicate comemorării Tratatului de la Trianon care a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Fostul prefect al judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, cel care a sesizat instanţa de judecată cu privire la steagurile secuieşti, a declarat în repetate rânduri că în spaţiile publice pot fi arborate doar însemnele şi simbolurile prevăzute de lege. El a subliniat că legea nu interzice minorităţilor naţionale să-şi folosească simbolurile naţionale în spaţiile publice, însă numai cu prilejul manifestărilor specifice acestora,deci nu cu caracter permanent.

Marinescu a fost schimbat din funcţia de prefect luna trecută, la scurt timp după intrarea UDMR la guvernare, în locul său fiind numit Marius Popică.