PAŞTE 2014: Metode practice prin care să îţi dai seama dacă OUĂLE sunt PROASPETE

În afară de data de expirare inscripţionată pe coaja fiecărui ou cumpărat din magazine există o serie de moduri alternative prin care se poate afla dacă un ou este proaspăt sau nu. Astfel, persoanele care cumpără ouă de ţară, pot şti cu exactitate dacă produsele sunt comestibile sau nu.

16 apr. 2014, 09:52
PAŞTE 2014: Metode practice prin care să îţi dai seama dacă OUĂLE sunt PROASPETE

De multe ori se poate ca un ou să nu fie expirat, însă cu toate acestea să fie destul de vechi. Aceste produse se pot păstra cel mult 28 de zile în frigider, doar în ambalajul original, la temperatura de 4 grade Celsius. Metodele de mai jos oferă o cale sigură pentru a descoperi ce se ascunde sub coaja oului.

1. Metoda SCUFUNDĂRII OULUI în APĂ RECE

Prospeţimea ouălor se poate aprecia cu uşurinţă dacă sunt introduse într-un vas cu apă rece. Astfel, cele cu o prospeţime de până la patru zile va sta într-o poziţie orizontală pe fundul vasului. Cu cât este mai vechi, cu atât va tinde spre o poziţie verticală, unghiul de înclinare fiind un indicator perfect pentru stabilirea proaspeţimii. Mai mult, dacă oul este vechi de o săptămână, el va sta într-un unghi de 20-25 de grade. După 15 zile, unghiul este de 45 de grade, iar la trei săptămâni unghiul va fi mai mare de 75 de grade. El incepe sa plutească atunci cand în interiorul lui pătrunde aer. Cu cât camera din interior este mai mare, cu atât este mai vechi.

Citeşte şi Alimentele din comerţ îţi pot îmbolnăvi familia. Învaţă să alegi produsele lactate şi peştele

2. Metoda AGITĂRII OULUI

Printr-o agitare simplă se poate depista dacă un ou este proaspăt sau nu. Astfel, atunci când în interior nu se mişcă nimic, iar conţinutul pare legat, oul este proaspăt. În caz contrar, dacă gălbenuşul se loveşte de marginea oului, în interior a intrat prea mult aer şi produsul este învechit.

3. Aspectul COJII este foarte important

Atunci când un ou este proaspăt el are o coajă curată, aspră, mată şi fără fisuri. Cu toate acestea, atunci când este vechi, coaja are un aspect lucios şi poate fi unsuroasă. Mai mult, când începe să se altereze, el prezintă pete.

Citeşte şi Lucruri neştiute despre ouă

4. Metoda SPARGERII într-un vas separat

Nu este indicat ca un ou să fie spart direct în mâncare. Dacă acesta este vechi, poate compromite reţeta. Astfel, el trebuie spart într-o farfurie separată în care se poate observa consistenţa. Astfel, dacă la un ou proaspăt gălbenuşul rămâne ataşat de albuş şi este compact, la un ou vechi acesta se împrăştie în tot vasul şi se despinde de albuş.