PAŞTE 2015: Când cade Paştele la ortodocşi şi la catolici în următorii 5 ani

PAŞTE 2015: Sărbătoarea Învierii Domnului are loc în fiecare an primăvara, dar la o dată diferită. Îți spunem când cade Paștele la ortodocși și catolici până în anul 2020, potrivit teotrandafir.com.

19 feb. 2015, 08:06
PAŞTE 2015: Când cade Paştele la ortodocşi şi la catolici în următorii 5 ani

PAŞTE 2015: Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății; este de fapt sărbătoarea care a întemeiat nașterea creștinismului. Fără moartea și învierea lui Iisus Hristos nu ar fi existat credința în puterea miraculoasă pe care o are Dumnezeu.

CALENDAR ORTODOX 2015: Când pică Paştele şi celelalte mari sărbători religioase

Înainte de a afla data la care pică Paștele până în 2020, la ortodocși și catolici, să vedem puțin de ce cade sărbătoarea la date diferite în fiecare an. Data la care pică Paștele depinde foarte mult de luna plină, prima lună plină din primăvară (echinocțiul de primăvară). Potrivit Bibliei, Cina cea de Taină a avut loc în ajunul sărbătorii evreiești Pesah, iar Iisus Hristos a murit a doua zi (în vinerea mare).

Sărbătoarea Pesah este determinată după prima lună plină (echinocțiul de primăvară). Consiliul de la Niceea din 325 a stabilit ca Paștele să se sărbătorească într-o zi de duminică, la o săptămână după luna plină (echinocțiul de primăvară). Cu toate că la Niceea s-a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima săptămână (duminica) după luna plină, respectiv echinocțiul de primăvară, există și astăzi diferențe între Răsăritul creștin și Apus, scrie  teotrandafir.com.

Acest lucru este cauzat de calendarele diferite după care bisericile (Catolică și Ortodoxă) calculează data Paștelui. Diferența de serbare a Paștelui nu poate fi mai mare de 5 săptămâni între catolici și ortodocși. Această dilemă fiind lămurită, iată când cad Paștele la ortodocși și la catolici în următorii 5 ani:

2015: Anul acesta Paștele ortodox pică pe pe 12 aprilie, iar la catolici cu o săptămână mai devreme, pe 5 aprilie (atunci când la ortodocși au loc Floriile)
2016: În 2016 va exista o diferență de o lună și ceva între Paștele ortodox și cel catolic: la ortodocși va cădea pe 1 mai, de Ziua Muncii, iar la catolici pe 27 martie
2017: Paștele cade deodată la ortodocși și catolici, pe 16 aprilie
2018: La ortodocși cade pe 8 aprilie, la catolici pe 1 aprilie
2019: Ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului pe 28 aprilie, iar catolicii pe 21 aprilie
2020: Învierea cade pe 19 aprilie la ortodocși și 12 la catolici