PAŞTELE 2019 aduce o SUPER VACANŢĂ pentru români. Vă veţi plictisi de atât de MULTE ZILE LIBERE

În 2019, Paștele ortodox pică pe 28 aprilie, iar cel romano-catolic, cu o săptămână mai devreme, pe 21 aprilie. Pentru creștinii ortodocși perioada de Paște de anul viitor se va lega cu cea de 1 Mai, ceea ce va însemna o vacanță de o săptămână, asta cu condiția ca Guvernul să dea liber și pe 30 aprilie și 3 mai.

16 dec. 2018, 09:38
PAŞTELE 2019 aduce o SUPER VACANŢĂ pentru români. Vă veţi plictisi de atât de MULTE ZILE LIBERE

ZILE LIBERE 2019. Anul viitor, perioada liberă va începe din 26 aprilie, Vinerea Mare, zi liberă legală și se va încheia pe 6 mai.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2018. Veste bună pentru români: vor avea o nouă minivacanţă

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua epostul-pasteluixactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Zile libere 2019. Cinci dintre sărbătorile legale din 2019 vor pica în timpul weekend-ului, adică o treime dintre zilele nelucrătoare acordate de stat.

 

Anul 2019 începe cu două zile libere, urmate de încă o zi nelucrătoare, pe 24 ianuarie.

Până la finalul lunii aprilie, când au loc sărbătorile pascale, nu mai este nicio zi liberă.

În 2019, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României pică sâmbătă și duminică, astfel încât cei din sectorul bugetar nu vor mai avea parte de minivacanță la începutul iernii.

Zile libere 2019

1 ianuarie (marți) Anul Nou
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor României
26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
28 aprilie (duminică) Paște ortodox
29 aprilie (luni) Paște ortodox
1 mai (miercuri) Ziua Muncii
1 iunie (sâmbătă) Ziua Copilului
16 iunie (duminică) Rusalii
17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sâmbătă) Sfantul Andrei
1 decembrie (duminică) Ziua Marii Uniri
25 decembrie (miercuri) Crăciun
26 decembrie (joi) Crăciun

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.