Patriarhul Daniel: Frecventarea orei de religie este un act de mărturisire publică a credinţei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat, duminică, în cuvântul de învățătură rostit la Catedrala Patriarhală în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, că ''înscrierea pentru ora de Religie este un act de mărturisire publică a credinței'', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
01 mart. 2015, 14:28
Patriarhul Daniel: Frecventarea orei de religie este un act de mărturisire publică a credinţei

”(…) Un mod deosebit de mărturisire a credinței astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată este și frecventarea orei de Religie la școală și deci, înscrierea pentru a frecventa ora de Religie la școală acum după ce Curtea Constituțională a României, prin decizia sa din noiembrie 2014, a spus că pentru a frecventa ora de Religie cei care doresc să urmeze ora de Religie trebuie să se înscrie(…)Ca atare, înscrierea pentru ora de Religie este un act de credință, de mărturisire publică a credinței, a iubirii noastre față de Hristos și a dorinței noastre de a crește spiritual. Biserica a botezat copiii pe care parinții i-au născut și i-au adus să fie botezați. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are și datoria de a-i crește în credință”, a spus PF Daniel, potrivit site-ului Basilica al Patriarhiei Române.

Patriarhul BOR a menționat că ”există o creștere sau o formare duhovnicească a copiilor în credință, în familie în primul rând”.

”Există o formare duhovnicească a copilului sau o creștere a copiilor și prin participarea la slujbe în Biserică prin viața liturgică, mai ales prin împărtășirea lor, dar este nevoie și de o formare duhovnicească și intelectuală a copiilor la școală, împreună cu alți copii și în dialog cu alte cunoștințe, cu alte discipline pe care le studiază sau le învață copiii la școală. Ca atare, participarea la ora de Religie este deodată o creștere duhovnicească și intelectuală în credință, întărirea comuniunii cu ceilalți copii și o mărturisire a legăturii care există între cunoașterea duhovnicească și cunoașterea științifică(…)”, precizează sursa citată.

PF Daniel a subliniat că elevii care învață religia la școală învață că ”iubirea lui Dumnezeu față de om se arată și prin darurile pe care El le-a creat în natură”.

”Putem spune că toți copiii și tinerii care participă la ora de Religie învață că universul, cerul și pământul nu sunt produsul întâmplării, ci sunt darul înțelepciunii și iubirii lui Dumnezeu pentru om. Întreg universul este un limbaj al lui Dumnezeu de comunicare cu omul. Când omul descoperă legi în natură, el doar le descoperă, dar nu le-a făcut el, ci Creatorul (…)Copiii care învață Religia la școală învață că iubirea lui Dumnezeu față de om se arată și prin darurile pe care El le-a creat în natură (…)De aceea, rugăciunea de recunoștință, de mulțumire, este cea mai importantă activitate a omului”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

El a mai spus, printre altele, că elevul învață la ora de Religie că ”orice faptă bună izvorâtă din iubire smerită și milostivă nu piere niciodată” și că ”ora de Religie nu poate fi înlocuită cu nimic, cu nicio altă știință pentru că de fapt știința cea mai profundă este știința legăturii noastre cu Dumnezeu cel veșnic”.

Citeşte şi CCR: Oferta educaţională referitoare la ora de religie e de natură să afecteze libertatea de conştiinţă