Patroni şi angajaţi ai unei farmacii arestaţi în urma unei epidemii de meningită

Paisprezece angajaţi ai farmaciei americane NECC, arestaţi în urma epidemiei de meningită din 2012. Fondatorul şi proprietarul firmei farmaceutice a fost luat cu cătuşe de poliţişti, după audieri.

18 dec. 2014, 12:23

Oamenii legii au anchetat şi arestat doi coproprietari ai farmaciei americane din Massachusetts şi 12 foşti angajaţi ai acesteia. Aceştia au fost găsiţi vinovaţi de grave încălcări ale normelor sanitare, fapt care a dus, în 2012, la declanşarea unei epidemii de meningită ce a făcut 64 de morţi în America, iar farmaciei i-a fost retrasă licenţa de funcţionare, scrie bostonglobe.com.

Barry Cadden a fost scos cu cătuşe d ela audierile în faţa procurorilor de caz, iar Gregory Conigliaro a fost pus în custodia Poliţiei. Cei doi deţineau New England Compounding Center (NECC). Neglijenţa acestora în serviciu a provocat contaminarea flacoanelor unor substanţe antiinflamatoare steroidiene pe care le fabrica compania farmaceutică. Consecinţa a fost declanşarea unei epidemii de meningită fără precent ce s-a soldat cu moartea a 64 de persoane din 751 de pacienţi contaminaţi în 20 de state americane, reaminteşte aceeaşi publicaţie.

Citeşte şi Testele clinice pentru medicamente au făcut SUTE de DECESE

Împotriva celor vinovaţi, justiţia americană din Boston (Massachusetts) a formulat 131 de capete de inculpare, între care conspiraţie, înşelătorie, fraudă poştală şi crime, iar vinovaţii riscă să facă închisoare dacă, la sfârşitul procesului, vor fi găsiţi vinovaţi de toate acestea.

Din dosarul realizat de anchetatori reiese că între 2008 şi 2012, farmacia a folosit ingrediente expirate la fabricarea unor medicamente, produse considerate în mod eronat medicamente, nu a sterilizat în mod corect steroizii, în flacoane fiind prezent mucegaiul, nu a curăţat şi nu a dezinfectat corect zonele de lucru şi că a expediat în Statele Unite medicamente netestate. Judecătorii au mai precizat că aceste medicamente au fost produse de către un tehnician necalificat.

Citeşte şi Antibiotice naturale şi eficiente

Mai mult decât atât, numele unor celebrităţi ca, de pildă, Michael Jackson sau Diana Ross, au fost folosite pentru eliberarea unor reţete false, mai precizează bostonglobe.com.