Patronul unui lanţ de shaormerii din Cluj a angajat 5 refugiaţi sirieni

Patronul unui lanţ de shaormerii din Cluj-Napoca a angajat cinci refugiaţi sirieni, aduşi de la Centrul pentru refugiaţi din Şomcuta Mare. Aceştia lucrează în ture alături de români ca să înveţe limba română şi să se adapteze mai uşor şi mai repede.

08 feb. 2017, 15:10
Patronul unui lanţ de shaormerii din Cluj a angajat 5 refugiaţi sirieni

Omul de afaceri Eiad Molhem, sirian de origine, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că a încercat, prin acest gest, şi să ofere o şansă unor conaţionali care au fugit din Siria din cauza războiului.

Ideea a pornit de la faptul că forţa de muncă este destul de slabă în Cluj-Napoca în acest domeniu unde nu se cere prea multă pregătire. Am apelat la firme de recrutare de personal şi am avut angajaţi care stăteau puţin, astfel că ne-am decis să aducem refugiaţi sirieni de la Centrul din Şomcuta Mare. Cu această ocazie ne-am gândit să le şi oferim ajutor unor conaţionali ai noştri, un loc de muncă şi o şansă de integrare în România. Am mers, am discutat cu ei şi am selectat 5 tineri, care au şi venit anul trecut, le-am căutat chirie şi i-am angajat în cadrul lanţului nostru de shaormerii. Sunt harnici, se înţeleg bine cu colegii lor, i-am pus în ture cu români ca să înveţe limba română şi să se adapteze mai uşor şi mai repede. Servesc deja, lucrează şi la casa de marcat, vorbesc româneşte cu clienţii, dar vor face şi cursuri de limbă română, pentru a se perfecţiona„, a spus Molhem.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vrea să mai aducă încă 2 sau 3 refugiaţi sirieni.

Unul dintre refugiaţi, Mahmoud Kerdi, are 23 de ani şi este din oraşul Latakia. Acasă era student în ultimul an la Facultatea de Management şi, în paralel, lucra ca şi antrenor personal la o sală de fitness. Acesta a precizat că la serviciu vorbeşte în limba română cu colegii şi clienţii, preia comenzile, se descurcă.

Un alt refugiat, Naef Alqari, este de loc din Damasc şi are 25 de ani, el urmând, anterior, cursurile Facultăţii de Istorie, iar în paralel lucra într-un magazin de haine.

Ambii refugiaţi sirieni se gândesc să aplice pentru obţinerea cetăţeniei române în momentul în care vor avea acest drept.

Citeşte şi Poliţia de Frontieră a salvat de la moarte 34 de refugiaţi. 9 dintre ei erau copii VIDEO