Patru elemente chimice noi au fost adăugate în Tabelul lui Mendeleev

Descoperirea a patru elemente chimice super-grele de catre oameni de stiinta din Rusia, America si Japonia a fost verificata de catre experti si acestea au fost adaugate formal in tabelul periodic, informeaza The Guardian.

04 ian. 2016, 12:04
Patru elemente chimice noi au fost adăugate în Tabelul lui Mendeleev

Patru noi elemente au fost astfel puse in tabelul lui Mendeleev, completand cel de-al saptelea rand. Elementele sunt primele ce vor fi adaugate in tabel din 2011, cand au fost puse elementele 114 si 116.

Cele patru au fost verificate pe 30 decembrie de Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata (IUPAC), organizatia globala ce guverneaza masuratorile, nomenclatura si terminologia din chimie. IUPAC a anuntat ca o echipa ruso-americana de savanti de la un institut din Dubna si de la un laborator din California a prezentat destule dovezi pentru a revendica descoperirea elementelor 115, 117 si 118.

Organismul a acordat creditul pentru descoperirea elementului 113, ce fusese revendicata si de rusi si de americani, unei echipe de oameni de stiinta de la institutul Riken din Japonia.

Kosuke Morita, cel care conduce cercetarile la RIken, a spus ca echipa sa „priveste acum spre teritoriul neexplorat al elementului 119 si mai departe de acesta”.

Ryoji Noyori, fost presedinte Riken si laureat Nobel a spus ca „pentru savanti, descoperirea are o valoare mai mare decat o medalie olimpica de aur”.

IUPAC a initiat procesul de formalizare a numelor si simbolurilor pentru aceste elemente, denumite provizoriu ununtrium, (Uut sau elementul 113), ununpentium (Uup, elementul 115), ununseptium (Uus, elementul 117), and ununoctium (Uuo, elementul 118).”

Elementele vor fi denumite oficial de echipele ce le-au descoperit in lunile urmatoare. Elementul 113 va fi primul element ce isi va primi denumirea in Asia.

Citeşte şi Două elemente din tabelul lui Mendeleev, pe lista substanţelor dopante. Au fost imediat INTERZISE