Patru nord-coreeni, suspecţi în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam. Malaezia cere urmărirea lor prin Interpol

Malaezia a cerut organizației de poliție Interpol să lanseze o alertă pentru urmărirea internațională a patru suspecți nord-coreeni în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a anunțat joi șeful poliției malaeziene Khalid Abu Bakar.

23 feb. 2017, 08:07
Patru nord-coreeni, suspecţi în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam. Malaezia cere urmărirea lor prin Interpol

Kim Jong-Nam a fost atacat în 13 februarie de două femei care l-ar fi stropit pe față cu un lichid în aeroportul internațional din Kuala Lumpur, unde trebuia să se îmbarce pentru Macao. El a decedat în timp ce era transportat la spital. Oficiali sud-coreeni și americani au declarat că acest asasinat a fost comis de agenți nord-coreeni.

Khalid a adăugat joi că două femei — o vietnameză și o indoneziancă — arestate săptămâna trecută fuseseră plătite pentru a comite atacul fatal asupra lui Kim Jong-Nam folosind o otravă cu acțiune rapidă, însă a refuzat să precizeze dacă ele lucrau pentru un serviciu secret.

Citeşte şi Forţele speciale malaeziene păzesc morga unde se află cadavrul fratelui vitreg al lui Kim Jong-Un

Poliția malaeziană a arestat și un bărbat nord-coreean și se află în căutarea altor șapte persoane având legătură cu acest asasinat. Trei dintre ele — un diplomat, un oficial al companiei aeriene nord-coreene și un alt bărbat — se pare că încă se află pe teritoriul malaezian. Ceilalți patru suspecți ar fi părăsit Malaezia în 13 februarie, data uciderii lui Kim Jong-Nam.

De asemenea, Khalid Abu Bakar a menționat că poliția malaeziană a trimis o cerere oficială ambasadei Coreii de Nord la Kuala Lumpur pentru a interoga doi suspecți — secretarul II în ambasadă și un oficial al companiei aeriene nord-coreene. ”Dacă nu ai nimic de ascuns, atunci nu ar trebui să-ți fie frică să cooperezi”, a declarat Khalid Abu Bakar în fața presei.

Citeşte şi Şi-a ASASINAT Kim Jong-Un fratele? Ipoteză şocantă în cazul morţii lui Kim Jong-Nam

El a explicat că pe numele secretarului II în ambasada Coreii de Nord nu va fi emis un mandat de arestare întrucât persoana în cauză beneficiază de imunitate diplomatică, dar a precizat că ‘procesul legal va avea loc’ dacă oficialul companiei aeriene nord-coreene nu se prezintă la poliție.

În ceea ce îl privește, ambasadorul nord-coreean la Kuala Lumpur a spus că nu se poate avea încredere în ancheta efectuată de partea malaeziană și a cerut miercuri punerea în libertate a celor trei suspecți arestați în acest caz.