Pavel Năstase: Bacalaureatul se desfăşoară normal. I-am avertizat pe sindicalişti că îi dăm în judecată dacă declanşează greva

Examenul de bacalaureat se desfăşoară fără probleme în toate unităţile de învăţământ din România, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, care a spus că nu a primit date că ar fi vreo şcoală în care profesorii să refuze să participe la examen şi că i-a avertizat încă de vineri pe liderii sindicali că ministerul îi va acţiona în instanţă dacă vor declanşa greva.

12 iun. 2017, 07:56
Pavel Năstase: Bacalaureatul se desfăşoară normal. I-am avertizat pe sindicalişti că îi dăm în judecată dacă declanşează greva

Pavel Năstase a spus că este în legătură cu inspectorii generali şcolari.

„Sunt în permanentă legătură cu inspectorii generali şcolari. Niciunul nu a raportat probleme la bacalaureat cauzate de neprezentarea profesorilor la examen, pe motiv că ar fi în grevă. De fapt, i-am atenţionat încă de la sfârşitul săptămânii că îi acţionăm în instanţă dacă declanşează greva”, a mai afirmat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.

Totodată, Năstase a ţinut să precizeze că „nu ne putem juca cu soarta elevilor”.

„Nu putem să ne jucăm cu soarta elevilor. Examenul este în plină desfăşurare, trebuie să continue aşa cum a fost prevăzut. Elevii s-au pregătit, au emoţii. Nu pot să îmi imaginez că ar putea fi un profesor care să spuna că nu merge la examen pentru că este în grevă. Oricum, monitorizam continuu situaţia”, a adăugat ministrul.

FSLI anunţă că nu sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei generale în Educaţie

Absolvenţii de liceu susţin, luni şi marţi, proba de competenţe digitale a examenului de bacalaureat, care a început în 9 iunie, probele orale urmând să se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 14 şi 16 iunie. Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie – limba şi literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au anunţat, luni, că nu sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei generale, spunând însă că aceasta nu înseamnă că salariaţii din învăţământ sunt mulţumiţi de Legea salarizării. „Nemulţumirea este profundă”, spune conducerea FSLI, precizând că protestele pot fi reluate după începerea anului şcolar 2017-2018.

Conform hotărârii Colegiului Naţional al Liderilor F.S.L.I. din 31 mai, în perioada 06 – 09 iunie membrii de sindicat ai organizaţiilor sindicale afiliate la această federaţie au fost consultaţi, prin referendum, pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la declanşarea grevei generale începând cu 12 iunie. Potrivit FSLI, în urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus „DA” pentru grevă generală, începând cu 12 iunie, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% şi 86% opţiune pentru această formă de protest. În această situaţie, nu sunt întrunite condiţiile legale de a declanşa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI, spune sursa citată.