PDL acuză întârzierile în constituirea Complexului Energetic Hunedoara şi importurile de cărbune

Conducerea filialei judeţene Hunedoara a Partidului Democrat Liberal (PDL) a criticat joi întârzierile din programul de constituire a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), dar şi faptul că termocentrala de la Mintia a importat cărbune în condiţiile în care, spune liderul PDL Hunedoara, silozurile producătorului de electricitate erau pline cu huilă din Valea Jiului, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
09 mai 2013, 14:53
PDL acuză întârzierile în constituirea Complexului Energetic Hunedoara şi importurile de cărbune

„Complexul Energetic Hunedoara (CEH) nu este funcţional nici acum, la patru luni de la termenul limită avansat pentru constituirea acestuia prin includerea, în aceeaşi structură, a minelor de huilă din Valea Jiului şi a termocentralelor Mintia şi Paroşeni”, a declarat preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor.

El a atras atenţia asupra faptului că din programul de formare al CEH s-a respectat doar etapa de fuziune a termocentralelor Mintia şi Paroşeni, acuzând faptul că nu există o relaţie contractuală cu minele de cărbune din cadrul Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) şi cu cele din Societatea Naţională de Închideri Miniere (SNIH).

„CEH trebuia să includă activităţi de extracţie a cărbunelui şi de producere a energiei electrice în termocentrale. Până acum s-a reuşit doar unificarea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, deşi constituirea CEH trebuia finalizată la 1 ianuarie 2013”, a spus preşedintele PDL Hunedoara.

Potrivit acestuia, CEH a importat 200.000 de tone de cărbune, în această iarnă, în condiţiile în care silozurile ar fi fost pline de huilă extrasă din Valea Jiului.

„Nu există un contract între producătorii de huilă şi CEH, lucrându-se doar pe bază de comandă. Societatea Naţională a Huilei facturează cărbunele cu 95 de lei/Gcal, dar facturile sunt achitate doar cu 65 lei/Gcal”, a adăugat Gligor.

În replică, directorul general al CEH Hunedoara, Daniel Andronache, a declarat pentru AGERPRES că preţul huilei a fost negociat între termocentrala Mintia şi minele din cadrul Societăţii Naţionale a Huilei la o valoare de 69 lei/Gcal. Urmează să fie stabilit un preţ şi pentru cărbunele produs de Societatea Naţională de Închideri Miniere, care va livra huilă la termocentrala Paroşeni.

„Se lucrează pe bază de comandă, dar aceasta este ca şi un contract. Cât priveşte importurile de cărbune, acestea nu s-au mai făcut de când sunt eu director general la Complexul Energetic Hunedoara”, a explicat directorul general Andronache.

Potrivit acestuia, importuri de cărbune s-au efectuat şi în iarna anului 2012, când conducerea CEH era asigurată de un director numit de PDL.