PDL şi PNL au depus la Cameră moţiunea împotriva ministrului de Justiţie

Deputaţii PDL şi cei ai PNL au depus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă denumită "PSD are alergie la Justiţie".

RomaniaTV.net
02 iul. 2014, 10:33
PDL şi PNL au depus la Cameră moţiunea împotriva ministrului de Justiţie

„Grupul PDL şi PNL vă înaintează moţiunea simplă ‘PSD are alergie la Justiţie”, a spus deputatul PDL Claudia Boghicevici de la tribuna Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că moţiunea simplă va fi prezentată în prima şedinţă a Biroului permanent.

Moţiunea simplă a PNL şi PDL intitulată ‘PSD are alergie la Justiţie’ este îndreptată împotriva ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, Opoziţia solicitându-i acestuia să explice care a fost implicarea sa în ‘cazul Duicu’ şi în propunerea Elisabetei Ponea pentru şefia Secţiei Judiciare a DNA, scrie Agerpres.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului Justiţiei să prezinte care au fost propunerile iniţiale, făcute la data de 4 septembrie 2013, de către Ministerul Justiţiei pentru ocuparea unor funcţii de conducere în DNA, inclusiv la Secţia Judiciară, şi care au fost argumentele în baza cărora, întrucât, deşi Robert Cazanciuc a afirmat că propunerile au fost făcute ‘în raport de competenţa şi pregătirea profesională a procurorilor în cauză’, au fost totuşi retrase propunerile iniţiale ale unor oameni ‘de o calitate ireproşabilă’.

‘Dorim să prezentaţi motivele pentru care doamna procuror Elisabeta Ponea s-a regăsit în rândul propunerilor iniţiale făcute de către Ministerul Justiţiei pentru a ocupa o funcţie de conducere în cadrul Secţiei Judiciare a DNA. Dorim să prezentaţi şi motivele pentru care aţi dezminţit public, în repetate rânduri, informaţii cuprinse în documente oficiale care emană de la ministerul pe care îl conduceţi şi să precizaţi dacă reţeaua infracţională condusă de către Ioan Adrian Duicu v-a determinat să luaţi şi alte măsuri sau decizii, în calitate de ministru al Justiţiei, în afara propunerii doamnei Ponea’, susţin semnatarii moţiunii simple.

Totodată, aceştia îi cer ministrului Justiţiei să explice public şi motivele pentru care amână, ‘sub pretextul unor studii de impact’, respingerea definitivă a propunerii legislative privind amnistia unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, ‘care stă închisă în sertarul comisiilor parlamentare, iniţiativă legislativă croită cu dedicaţie pentru domnii Duicu, Voiculescu, Năstase şi toată cohorta de baroni PSD certaţi cu legea’.

Liberalii şi democrat-liberalii subliniază, în textul moţiunii, că nu vor accepta ‘confiscarea României şi subordonarea politică a instituţiilor statului de drept’ şi că nu vor rămâne pasivi ‘în faţa tertipurilor PSD prin care se încearcă cu disperare acapararea întregului sistem judiciar’.

Semnatarii moţiunii simple afirmă faptul că PSD, deşi a obţinut, în 2012, votul de încredere al românilor, promiţându-le o Justiţie independentă, nu şi-a respectat promisiunile asumate şi ‘prima dovadă a eşecului PSD’ a fost chiar numirea lui Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei.

‘Această numire a trădat viziunea PSD despre cum trebuie apărată independenţa Justiţiei în România şi a arătat românilor adevărata faţă a PSD. (…) După înscăunarea domnului Cazanciuc, PSD şi-a pus în aplicare strategia de trecere a întregului sistem judiciar sub umbrela şi controlul direct al PSD, deşi PSD vorbea românilor, în anul 2012, cu înflăcărare despre lupta anticorupţie şi despre eliminarea oricăror influenţe politice în domeniul Justiţiei. Aşa a apărut ‘marţea neagră”, se arată în documentul citat.

Parlamentarii PNL şi PDL adaugă faptul că propunerea de prelungire a măsurii de arestare preventivă a lui Ioan Adrian Duicu şi a lui Ştefan Constantin Ponea a fost cea care a facilitat ‘scoaterea la iveală a minciunii ministrului Justiţiei privind implicarea sa în numirea Elisabetei Ponea la şefia Secţiei Judiciare a DNA’.

Cazul de care ne lovim astăzi demonstrează toată construcţia şi încrengătura de minciuni din jurul Ministerului Justiţiei. (…) Explicaţia acestor evenimente, care-l transformă pe Robert Cazanciuc din ministru al Justiţiei în traficant de funcţii la comanda baronilor PSD, este cât se poate de clară: Secţia Judiciară a DNA, pe care Duicu, cu concursul ministrului Cazanciuc, o dorea condusă de Elisabeta Ponea, este una cu atribuţii importante în structura instituţiei anticorupţie’, mai spun semnatarii moţiunii simple pe Justiţie.

Astfel, aceştia mai afirmă că miza acestor ‘jocuri murdare, pe sub masă, orchestrate de baronii locali, unii direct din biroul numărul unu de la palatul Victoria’, este controlul total asupra Justiţiei pentru apărarea intereselor baronilor PSD.

‘Tot ce s-a construit până acum pentru apărarea statului de drept, pentru independenţa actului de Justiţie riscă să se dărâme sub presiunea baronilor PSD şi a acoliţilor lor. (…) Or, PNL şi PDL nu acceptă întoarcerea la sistemul judiciar de dinainte de 2004, un sistem corupt, total netransparent, dar care oferea linişte tuturor celor certaţi cu legea’, au conchis aceştia.

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a precizat miercuri că această moţiune simplă va fi discutată în prima şedinţă a Biroului permanent, care va avea loc la sfârşitul lunii august sau la începutul lunii septembrie.

El a explicat că o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor pe această temă nu poate fi convocată, propunere venită din partea PNL, întrucât o astfel de procedură se aplică numai în cazul unei moţiuni de cenzură