Pelinul te scapă de balonare

Pelinul este folosit încă din vechime pentru efectele sale tămăduitoare. Pentru că poate deveni toxic dacă nu respecți dozele, este bine să urmezi tratamente cu pelin doar la indicația medicului.

18 aug. 2017, 07:59
Pelinul te scapă de balonare

Pelinul este des întâlnit și la noi în țară, în special în regiunile de șes și deal și-l recunoști după florile sale de un galben pal. I se mai spune și pelin alb, iar denumirea botanică este Artemisia absinthium. Planta este bogată în ulei esențial, tuione, absintină, taninuri și nitrați de potasiu, absintina fiind un glicozid care îi dă plantei gustul amar.

Specialiștii în fitoterapie recomandă pelinul alb în numeroase afecțiuni, deoarece este un bun antiseptic (dezinfectant) și are roluri multiple: e diuretic, laxativ, depurativ și vermifug. Acesta acționează și ca antiinflamator al mucoaselor sistemului digestiv, stimulează sucurile gastrice, este tonic-amar şi cicatrizant, atât intern cât și extern.

Bun contra indigestiei și a balonării

Dacă ai probleme cu stomacul, se recomandă să bei infuzie de pelin. Aceasta calmează durererile apărute la nivelul aparatului gastric și te ajută să elimini gazele. Este bună și contra indigestiei și te ajută să ai poftă de mâncare. De asemenea, este indicată și celor care suferă de boli hepatice, precum hepatita, dar și celor cu probleme la nivelui bilei și pancreasului.

Infuzia de pelin o prepari astfel: pui 1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Acoperi și lași maximum 15 minute. Bei 1 cană pe zi, în mai multe reprize, timp de 2-3 zile, nu mai mult.

Elimină toxinele

Pelinul combate paraziții intestinali și detoxifică organismul, scăpându-te astfel de toxine și alte substanțe nocive. Poți bea infuzie de pelin sau să iei tinctură de pelin.

Pe aceasta fie o procuri de la magazinele naturiste, fie o prepari acasă astfel: ai nevoie de 10 g de plantă la 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Lași la macerat 8 zile. Sticluța trebuie să fie închisă la culoare. Iei maximum 15 picături, de 3 ori pe zi, cel mult 3 zile.

Știai că…

…pelinul este un element important în formula băuturii numită absint, care era preferată de Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Oscar Wilde și Edgar Allan Poe? În anul 1915, francezii, băutura a fost interzisă în Franța, din cauza efectelor negative asupra creierului.

Leac pentru femei

În literatura populară, ceaiul de pelin este întrebuințat pentru tratarea diferitelor afecțiuni ginecologice feminine, cum este candidoza. Cu el se fac spălături vaginale deoarece echilibrează nivelul pH-ului vaginal.

Procedezi astfel: adaugi 2 linguri de frunze de pelin într-un litru de apă și poți pune și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Lași la infuzat, după care faci băi de șezut. Ține această cură 10-12 zile. O astfel de procedură nu trebuie să anuleze tratamentul medicamentos indicat de medic, ci este doar un remediu adjuvant.

Atenție!

Pelinul nu se recomandă femeilor gravide și celor care alăptează. Nici cei care au boli ale sistemului nervos sau cei care suferă de infecții intestinale nu au voie să consume pelin.

Remediile pe bază de pelin se iau numai la indicația fitoterapeutului și cu acordul medicului, fiindcă supradozarea duce la crize toxice, afectând sistemul nervos. În doze mari, pelinul provoacă halucinații și convulsii, iar bolnavul își poate pierde cunoștința, ajungând până la deces. Dacă observi o reacție alergică mergi la medic.

Sfatul specialistului

În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele și vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat și gust foarte amar. Printre compușii activi ai pelinului se numară uleiul esențial, flavonoidele, lignanii, lactonele sesquiterpenice și acizii fenolici. Circa 35% din uleiurile esențiale din pelin sunt compuse din tujona, substanță toxică dacă este administrată în exces.

Este folosit în mod tradițional pentru eradicarea viermilor și a altor paraziți intestinali. Gustul extrem de amar al plantei stimulează receptorii linguali și ca urmare secreția de sucuri gastrice, pancreatice și biliare. De aceea, pelinul se recomandă în doze foarte mici pentru stimularea apetitului, îmbunătățirea absorbției substanțelor nutritive și pentru tratarea indigestiei.

Nu consuma pelin, decât după sfatul specialistului și în dozele recomandate. Pelinul nu este indicat celor alergici la echinacea și mușețel. Se poate administra sub formă de capsule, 1 de 3 ori pe zi, sau sub formă de infuzie (1/2 linguriță de plantă uscată la 250 ml apă fierbinte), 1 cană se bea cu înghițituri mici pe parcursul întregii zile.

Află ce alimente îți pot provoca balonare AICI