Veşti bune pentru pensionari: Pensia de stat se poate cumula în continuare cu pensia de serviciu

Pensiile din sistemul public urmau să nu mai poată fi cumulate, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile de serviciu. Regula a fost stabilită de Guvern prin ordonanță de urgență, însă câteva zile mai târziu a fost eliminată, tot prin OUG, înainte să se aplice în practică. În sistemul public, românii pot obține următoarele cinci tipuri de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

04 ian. 2018, 08:47
Veşti bune pentru pensionari: Pensia de stat se poate cumula în continuare cu pensia de serviciu

Acestea sunt categoriile generale de pensii, la care are „vocație” orice român, de la caz la caz, dacă îndeplinește criteriile de acordare. În plus față de acestea, mai sunt și pensiile de serviciu, cele reglementate prin alte acte normative și pe care le pot primi numai cei care au avut anumite funcții în câmpul muncii (senatorii și deputații, militarii etc.).

Citeşte şi Cele mai importante noutăţi din 2017 apărute în domeniul pensiilor

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017, mai multe modificări au fost făcute la Legea pensiilor publice. Printre acestea se afla și punctarea ideii că pensiile de serviciu nu se mai puteau cumula, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile din sistemul public.

„Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special”, scria în documentul publicat. Totuși, prevederea a fost eliminată înainte să se aplice efectiv, după apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2017 în ultimele zile din 2017.

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.