Proiectul de lege privind PENSIILE SPECIALE ale aleşilor locali, ADOPTAT de Senat UPDATE

Proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali - primari, viceprimari, şefi de consilii judeţene- a fost aprobat, luni, de plenul Senatului, cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere. Legea pensiilor pentru aleşii locali va merge la promulgare. Proiectul a fost susţinut de PSD, însă contestat de liberali. La momentul votului, grupul senatorial al PNL a anunțat că se retrage din sala de plen.

21 dec. 2015, 09:57
Proiectul de lege privind PENSIILE SPECIALE ale aleşilor locali, ADOPTAT de Senat UPDATE

UPDATE 18.00 Plenul Senatului a aprobat, luni, cu amendamente, proiectul de lege privind pensiile aleșilor locali. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 86 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Senatul este cameră decizională, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

Nu vor beneficia de pensie specială, aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie.

UPDATE 17.00 Au început dezbaterea şi votul pe proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

UPDATE 16.50 Liberalii au anunţat că vor vota împotriva proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Întotdeauna ne-am pronunţat pentru respectarea a două principii esenţiale, cel al echităţii şi cel al contributivităţii. Poziţia noastră este împotriva unui asemenea proiect legislativ de introducere a unui regim special în legătură cu o anumită categorie socială. Suntem fără echivoc pentru respingerea unui asemenea proiect legislativ. (…) Vor ieşi din sală pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în legătură cu poziţia noastră”, a declarat purtărorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.

UPDATE 16.30 Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că cei din administrația locală au dreptul la o remunerație care să fie stimulativă și că parlamentarii ALDE vor anunța în plenul Senatului cum vor vota în cazul propunerii legislative prin care aleșilor locali le este acordată o indemnizație pentru limită de vârstă.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fără amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Citeşte şi: PNL vrea majorarea salariilor aleşilor locali prin legea salarizării

Liderii PSD au anunţat că vor susţine în Senat acest proiect. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi că a discutat despre legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este că social-democraţii vor vota acest proiect, pe motiv că primarii nu au salarii mari, însă au foarte multe responsabilităţi.

„Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici”, a spus Dragnea, adăugând că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, duminică, că în partid se poartă discuţii privind majorarea salariului aleşilor locali, în condiţiile în care PNL va vota, luni, împotriva proiectului de lege ce le acordă acestora pensii speciale.

Alina Gorghiu a susţinut că un an electoral nu este „probabil” momentul potrivit pentru majorarea salariilor aleşilor locali, adăugînd că ar prefera ca această majorare să se facă în cadrul legii salarizării în baza unei grile de salarizare în funcţie de performanţă, urmând ca legea să stabilească un set de criterii obiective şi clare.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marţea trecută, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.