Pensionarii ar putea să primească 5.000 lei la 1 Decembrie! Ce condiţie ar trebui să îndeplinească

Pensionarii ar putea să primească 5.000 de lei cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018, când românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.  

11 nov. 2018, 08:11
Pensionarii ar putea să primească 5.000 lei la 1 Decembrie! Ce condiţie ar trebui să îndeplinească

Potrivit unui proiect legislativ depus în Parlament de un senator PNL, indemnizaţiile şi sporurile lunare ale invazilor, veteranilor şi văduvelor de război ar putea fi dublate. Ba mai mult, unii dintre ei ar putea primi un ”premiu financiar” în valoare de 5.000 de lei net. 

Potrivit proiectului de lege depus în Senat, cuantumul indemnizaţiilor lunare de care beneficiază în prezent invalizii de război, veteranii de război şi văduvele de război, cuantum prevăzut în Legea 49/1991, se dublează.

Astfel, se propune prin inţiativa legislativă ca invalizii de război să primească următoarele indemnizaţii: 518 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; 462 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; 392 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate.  

De asemenea, potrivit proiectului legislativ depus în Senat, cuantumul indemnizaţiei pentru veteranii de război şi pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, se majorează la 322 de lei lunar.

Ba mai mult, actul normativ prevede dublarea sporurilor lunare pentru invalizi și veterani de război, astfel că ei ar putea  să primească, pe lângă indemnizaţiile lunare, şi un spor de câte 40 de lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depăşeşte un an calendaristic.

Propunerea legislativă introduce şi un premiu, în An Centenar, pentru veteranii şi văduvele de război. Astfel, proiectul de act normativ prevede introducerea în Legea 44/1994 a unui nou drept pentru veteranii de război şi văduvele de război, anume „un premiu financiar în cuantum de 5.000 de lei net pentru Anul Centenarului 2018”.

„Ţinând cont de faptul că modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o compensaţie a sacrificiului făcut de beneficiari în timpul războiului şi, ulterior, în societate, şi având în vedere vârsta înaintată a beneficiarilor acestor indemnizaţii, statul trebuie să îşi manifeste, fără întârziere, recunoştinţa faţă de aceştia”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege,