Pensiune RIDICATĂ ILEGAL cu geamuri termopan şi antene parabolice în sit-ul UNESCO de la Sighişoara

Între clădirile monument istoric din Sighişoara se ridică o pensiune cât de poate de modernă. Autorităţile ştiu că nu există aprobări, dar nimeni nu mişcă un deget. Vila aparţine unui fost consilier local PSD.

05 mart. 2013, 16:00
Pensiune RIDICATĂ ILEGAL cu geamuri termopan şi antene parabolice în sit-ul UNESCO de la Sighişoara

De mai bine de o lună, pe strada 1 Decembrie 1918 din Sighişoara, chiar la baza cetăţii medievale, un fost consilier local PSD ridică fără autorizaţie o pensiune. Deşi zona în care se construieşte face parte din sit-ul UNESCO, unde patrimoniul trebuie păstrat cu sfinţenie, iar construcţia nouă se proiectează pe celebrul Turn cu ceas, autoritatile nu au luat nicio măsura pentru oprirea lucrărilor, în ciuda sesizarilor venite din partea societăţii civile, scrie hotnews.ro.

Reprezentanţii Asociaţiei Sighişoara Durabilă spun că acesta nu este singurul caz în care s-a lucrat ilegal, cetatea medievală fiind maltratată în mod repetat, prin zeci de intervenţii.

„S-a constatat de către poliţie că este infracţiune şi totuşi lucrările continuă. Se folosesc materiale neconforme care încalcă regulamentul local de urbanism care nu permite plăci OSB, polistiren pe faţadă, noi forme”, a declarat Hans Hedrich, reprezentant Asociaţia Sighişoara Durabilă.

CITEŞTE ŞI: Premieră în România: Sighişoara a primit Premiul Europei 2012

Autorităţile ştiu că pensiunea se ridică ilegal dar nu au reuşit să oprească lucrările.

„Pe str. 1 Decembrie 1918 nu este dată o autorizaţie de construire. Am dispus oprirea lucrărilor, s-a cerut şi un Certificat de urbanism pentru proprietari pentru intrare în legalitate”, a declarat Ioan Velicu, arhitect şef al Sighisoarei.

Reprezentanţii ONG-urilor se plâng că legea nu are nicio putere în faţa celor care ar trebui s-o aplice.

„Dacă am intra pe radarul UNESCO şi s-ar consemna toate ilegalitaţile majore, ar trebui să ajungem pe lista aia roşie şi următorul pas ar fi ca într-o şedinţă să fie hotarâtă scoaterea Sighişoarei de pe lista”, a mai spus Hedrich.

Adrian Popa, proprietarul constructiei s-a limitat la a declara că lucrările se desfăşoară legal şi că are autorizaţie.