Pentagonul publică fotografii despre care afirmă că dovedesc implicarea Iranului în atacurile a două petroliere

SUA au publicat 11 fotografii noi, pe care le prezintă ca incriminând Iranul în atacurile contra a două petroliere, săptămâna trecută, la Marea Oman, relatează AFP, preluată de News.ro.

18 iun. 2019, 12:12

În cele 11 fotografii, făcute publice de Pentagon luni, apare un obiect metalic circular, cu diametrul de aproximativ opt centrimetri, ataşat de coca petrolierului japonez Kokuka Courageous – prezentat ca fiind unul dintre magneţii care au permis punerea minei neexplodate, pe care Washingtonul îi acuză pe iranieni că au retras-o după incidentul de la 13 iunie.

Altă fotografie surprinde cavitatea provocată de altă mină în coca aceluiaşi petrolier, pe care Pentagonul o evaluează ca având un diametru de peste un metru.

”Iranul este responsabil de acest atac, aşa cum arată probele video, resursele şi competenţele necesare în vederea retragerii rapide a minei magnetizate neeplodate”, acuză Pentagonul într-un comunicat.

Fotografiile au fost făcute dintr-un elicopter de tip „Seahawk” aparţinând Marinei americane (US Navy), precizează armata americană.

Potrivit unor experţi în explozivi din cadrul US Navy, amplasamentul ales al minelor – deasupra liniei de plutire – arată că obiectivul nu era scufundarea petrolierelor.

Însă metoda folosită în vederea retragerii minei neexplodate – aproximativ zece oameni la bordul unei vedete rapide, echipaţi cu veste de salvare şi fără protecţie de explozivi – era în fapt periculoasă, potrivit unuia dintre aceşti experţi, care a cerut protecţia anonimatului şi care a catalogat operaţiunea drept un ”scenariu extrem de riscant”.

Statele Unite au deschis o anchetă în cooperare cu mai multe ţări, pe care nu le-au dezvăluit.

Statele memebre ale Uniunii Europene (UE) s-ua arătat luni prudente în atribuirea responsabilităţii în atacurile celor două petroliere, joi, la Marea Oman, şi au refuzat să se alinieze Washingtonului şi Londrei, care acuză Iranul.

Atacurile contra petrolierelor, joi, au avut loc la sud-est de Strâmtoarea Ormuz, un coridor vital ce asigură o legătură între ţări bogate în resurse energetice din Orientul Mijlociu şi piaţa mondială.

Iranul, care dezminte orice implicare în aceste incidente, a ameninţat în mai multe rânduri, în trecut, cu blocarea strâmtorii.