Percheziţii DNA în dosarul Gala Bute. Rudel Obreja şi fostul consilier al Elenei Udrea, vizaţi de anchetă

18 descinderi au loc, luni dimineaţă, în dosarul Gala Bute. Mai mulţi apropiaţi ai Elenei Udrea sunt vizaţi de anchetă, între ei şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, şi la Rudel Obreja, fost preşedinte al FRB. 

02 feb. 2015, 07:04
Percheziţii DNA în dosarul Gala Bute. Rudel Obreja şi fostul consilier al Elenei Udrea, vizaţi de anchetă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, se fac percheziţii la Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, omul de afaceri Adrian Gărdean, la Rudel Obreja, fost preşedinte al FRB, la Miron Lupulescu, la adresa din jud. Hunedoara, localitatea Haţeg, la primarul Cornel Resmeriţă, la adresa din jud. Hunedoara, localitatea Lupeni, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, dar şi la firmele SC Termogaz Company SA, SC Rogard Coom Impex SRL , SC Consmin SA, SC Last Time Studio SRL.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

ŞTEFAN LUNGU este fostul consilier personal al Elenei Udrea şi a mai fost audiat de procurori în legătură cu banii din Gala bute. Ştefan Lungu va fi adus de procurori la DNA, după percheziţiile de la locuinţa sa din Corbeanca.

ADRIAN GĂRDEAN deţine firma Termogaz, care a câştigat numeroase contracte cu fonduri publice de la Ministerul Dezvoltării, dar și de la alte instituții publice: 34 milioane euro în 2011 pentru dezvoltarea stațiunii turistice Straja, 7 milioane euro pentru un Centru de agrement la Cernavodă în 2010, 8 milioane euro pentru domeniul schiabil Izvoarele în 2010. Firma Termogaz a familiei Gărdean, unul dintre marii sponsori ai PDL și beneficiar al banilor oferiți de ministerul Elenei Udrea, i-a plătit 2 milioane de lei lui Rudel Obreja, exact cât mai avea nevoie ca să-și achite creditul luat de la BRD și garantat de minister pentru Gala Bute.

CORNEL RESMERIŢĂ este primarul din Lupeni şi este cel mai bogat edil din Hunedoara. A obţinut bani de la ministerul condus de Elena Udrea pentru proiectele din Lupeni şi, deşi este social democrat, a lăudat-o de mai multe ori pe Elena Udrea pentru perioada în care a condus ministerul.

GHEORGHE NASTASIA este fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. El este cel care a semnat contractele şi a aprobat finanţarea din Gala Bute. Gheorghe Nastasia a semnat, în locul Elenei Udrea, un ordin de ministru privind extinderea cheltuielilor eligibile la fonduri europene, astfel încît să finanţeze Gala Bute.

RUDEL OBREJA este anchetat în dosarul Gala Bute. Rudel Obreja, atunci preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul exclusiv de organizare a galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

Dosarul „Gala Bute”

În dosarul legat de „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor care formează obiectul prezentei cauze.

Pe 2 decembrie 2013, procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a infirmat acest rechizitoriu, considerând că acesta este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

În acest dosar, au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, printre alţii, fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Anchetă pornită de la sesizarea DLAF

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o”.

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaţi – doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi – şi-a adăugat ca activităţi secundare „serviciile de reprezentare media” şi „Activităţile agenţiilor de publicitate”. Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieşind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic.

În aceste condiţi, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el.

Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-şi primi banii din contractul dintre MDRT şi Europlus Computers. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.

Box profesionist

„Pentru majorarea artificială a valorii cheltuielilor efectuate în legătură cu organizarea galei, în corespondenţa cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plăţi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist şi care nu au legătură cu activităţi de promovare a României. Aceste cheltuieli se referă la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare şi masă achiziţionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaţii Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanţă prestate în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012”, arătau inspectorii DLAF în documentul de control transmis DNA şi obţinut de Mediafax.

Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fără TVA.

Procurorii DNA ar fi constatat infracţiuni noi de corupţie pentru angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi fapte prin care s-au fraudat fonduri ale instituţiei condusă la acea vreme de Elena Udrea pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului arăta, în aprilie 2012, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societăţii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.