Primarul Andrei Chiliman, suspect de trafic de influenţă. Cotă parte din banii din şpăgi ajungeau la PNL

Procurorii DNA au făcut joi percheziţii în 7 locații din București, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar de corupție și infracțiuni asimilate celor de corupție comise în perioada 2006 – 2015. Potrivit unor surse judiciare, percheziţii au avut loc şi la Primăria Sectorului 1. Primarul Andrei Chiliman ar fi suspectat de trafic de influenţă în dosarul în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. El a şi fost reţinut joi seară pentru 24 de ore. Potrivit unor surse apropiate anchetei, o parte din banii din şpăgile încasate ajungeau în conturile Partidului Naţional Liberal.

18 iun. 2015, 08:57
Primarul Andrei Chiliman, suspect de trafic de influenţă. Cotă parte din banii din şpăgi ajungeau la PNL

Primarul Andrei Chiliman s-a întors joi in ţară, iar de la aeroport a fost săltat şi dus direct la audieri. „Nu știu ce acuzații mi se aduc. Nu am ce să comentez”, a afirmat Chiliman pe Aeroportul Otopeni, de unde a plecat însoțit către DNA Ploieşti.

Potrivit unor surse din anchetă, banii murdari încasaţi erau împărţiţi între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu, Ion Brad şi Partidul Naţional Liberal. Chiliman primea 30% din şpăgi, câte 15% ajungeau la Moisescu, Costescu şi Brad, iar 10 procente mergeau la PNL – Sectorul 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Fostul trezorier al PNL, dus la DNA Ploieşti pentru audieri în dosarul lui Andrei Chiliman

Procurorii DNA Ploiești anchetează fapte care se referă la plata unei sume de 300.000 de lei, în vara anului 2012, numerar, la sediul Primăriei Sectorului 1, Vlad Moisescu intrând în posesia banilor prin intermediul unor persoane de încredere — Ioana Costescu și consilierul local Ion Brad.

Sursele citate susțin că persoane ce dețin sau au deținut funcții în partide politice precum și funcționari publici cu atribuții de conducere ar fi pretins și primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publică pentru Sectorul 1 București.

Potrivit surselor, o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice, inclusiv din cei încasați de la SC Hidro Prahova SA, ar fi fost tranzitați, la dispoziția lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, scoși în numerar și folosiți în interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului 1 București, a contractului din 13 septembrie 2011.

Aceleași surse au precizat că ar fi vorba de contractul având ca obiect prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcții privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier, încheiat între administrația locală — în calitate de achizitor și SC Romair Consulting SRL — în calitate de prestator.

Banii ar fi fost fost plătiți, au mai arătat sursele, urmare unei înțelegeri avute de Boeru cu Moisescu și Costescu, acesta din urmă fiind consilierul primarului Andrei Chiliman.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2006 – 2015.

În cursul zilei de 18 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 7 locații, situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat DNA. 

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ar fi suspectat de trafic de influenţă, faptă care are legătură cu dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Procurorii DNA Ploiești au efectuat percheziții la sediul Primăriei Sectorului 1 şi la locuințele lui Vlad Moisescu și a Ioanei Costescu, doi apropiaţi ai primarului Chiliman. 

Citeşte şi: Ludovic Orban, reacţie la percheziţiile care îl vizează pe primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman

Potrivit surselor citate, directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, cercetat în dosarul „Herțanu”, ar fi dat mită pentru obținerea unor contracte de consultanță cu Primăria sectorului 1.

Sursele citate de Agerpres au precizat că sunt cercetate mai multe infracțiuni, între care cea de trafic de influență.