Percheziţii într-un dosar în care mai mulţi medici sunt suspectaţi că au emis bilete de trimitere şi reţete false

Poliţiştii din Mureş fac, miercuri, 68 de percheziţii în întreaga ţară într-un dosar în care mai mulţi medici sunt suspectaţi că au stabilit diagnostice fictive, în baza cărora au emis bilete de trimitere şi reţete false, dar şi recomandări pentru dispozitive medicale. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, iar 50 de persoane vor fi audiate la DIICOT Mureş.

RomaniaTV.net
09 mai 2018, 08:57
Percheziţii într-un dosar în care mai mulţi medici sunt suspectaţi că au emis bilete de trimitere şi reţete false

UPDATE:  Fostul senator UDMR, György Frunda, este proprietarul uneia dintre firmele unde procurorii DIICOT au făcut descinderi. 

Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Tâtgu Mureş, desfăşoară, miercuri, în toate judeţele României şi în municipiul Bucureşti, 68 de percheziţii într-o cauză penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.

„În fapt, începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul judeţului Mureş şi nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenţi medicali), ar fi falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv)”, anunţă Poliţia Română.

Concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Târgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată, astfel, contravaloarea acestora în mod injust.

„Reprezentanţii societăţilor vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, livrau pacienţilor în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulţi, produse de care aceştia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S”, mai precizează anchetatorii.

Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

În continuare, la sediul DIICOT Mureş, în primă fază, urmează a fi audiate circa 50 de persoane.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu.

La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.