Percheziţii la cămătarii din Alba. Aceştia forţau oamenii să meargă la muncă în Libia

Poliţiştii de la IPJ Alba au efectuat joi dimineaţa mai multe percheziţii, la o reţea suspectată de cămătărie. Au fost vizate nouă persoane, iar prejudiciul este estimat la peste 800.000 euro. Printre păgubiţi se află mai mulţi oameni de afaceri.

09 mai 2013, 06:37
Percheziţii la cămătarii din Alba. Aceştia forţau oamenii să meargă la muncă în Libia

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba au efectuat joi dimineaţa şapte percheziţii, care vizau destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 9 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane.

Liderul grupării a fost identificat ca fiind Litera Constantin Cristian, 36 de ani, din municipiul Deva.

Potrivit România TV, acuzaţiile ce li se aduc acestora sunt de cămătărie, infracţiuni comise cu violenţă şi şantaj. Ei au împrumutat cu camătă mai mulţi oameni de afaceri şi le cereau dobânzi între 10 şi 20 la sută pe lună. În cazul în care cei care se împrumutau nu puteau restitui sumele erau şantajaţi, bătuţi sau chiar trimişi forţat la muncă în Libia. Toţi banii obţinuţi în Libia intrau în contul membrilor reţelei de cămătărie.

În cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de 10 – 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate„, se precizează într-un comunicat DIICOT.

Au fost identificate opt astfel de victime, iar prejudiciul se ridică la 800.000 euro.

Potrivit comunicatui DIICOT, un alt segment al activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare şi prejudicierea unor firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a primelor de asigurare.