PERCHEZIŢII la o reţea de firme. Prejudiciul creat este de peste 4,5 milioane de lei

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 40 de percheziții domiciliare și la sediile unor firme din București, Constanța, Brăila, Ilfov, Călărași și Giurgiu, la sesizarea Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), informează, vineri, Direcția Antifraudă.

20 mai 2016, 11:05
PERCHEZIŢII la o reţea de firme. Prejudiciul creat este de peste 4,5 milioane de lei

DGAF a identificat o rețea de 11 firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei, prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA și a impozitului pe profit. În noiembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 19 mai 2016, au efectuat 40 de percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale de pe raza municipiului București, județelor Constanța, Brăila, Ilfov, Călărași și Giurgiu, precum și la sediul unei instituții din Constanța„, potrivit unui comunicat al Direcției Antifraudă.

Pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate în urma comerțului cu cereale, reprezentanții firmelor investigate au organizat un circuit complex în care trei firme justificau cantitățile de cereale deținute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte opt firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile și obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Astfel, potrivit DGAF, au fost înregistrate achiziții și livrări fictive de cereale și plante tehnice, în scopul creării unei proveniențe aparent licite. Contravaloarea operațiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeași zi.

În total, în perioada ianuarie 2010 — 2011, au fost retrași peste 3,88 milioane de euro (17.488.381 lei) în numerar„, se mai spune în comunicat.