Percheziţii la sediul londonez al Cambridge Analytica

Sediul companiei Cambridge Analytica a fost percheziţionat de ofiţerii Comisiei britanice pentru Informaţii, pe fondul acuzaţiilor că ar fi folosit în mod fraudulos datele a peste 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare online Facebook, informează site-ul postului BBC.

24 mart. 2018, 10:07
Percheziţii la sediul londonez al Cambridge Analytica

Un grup de 18 ofiţeri au intrat în sediul londonez al companiei Cambridge Analytica în jurul orei locale 20.00 (ora României, 22.00), vineri, la mai puţin de o oră după ce Înalta Curte de la Londra a acordat vineri un mandat de percheziţie Comisiei pentru Informaţii. Percheziţiile au durat şapte ore şi s-au încheiat sâmbătă dimineaţa.

Percheziţionarea sediului Cambridge Analytica face parte dintr-o anchetă amplă privind influenţarea alegerilor din SUA şi Marea Britanie.

Elizabeth Denham, şefa Comisiei pentru Informaţii, a declarat că va verifica dacă datele personale ale utilizatorilor reţelelor de socializare online au fost colectate într-un „mod neautorizat” şi dacă Facebook a luat suficiente măsuri pentru a proteja acele date.

Citeşte şi Donald Trump, pregătit să depună mărturie în faţa procurorului special despre ingerinţele Rusiei în campania din SUA

 Noul director executiv al Cambridge Analytica, Alexander Tayler, a anunţat că firma lucrează cu Comisia pentru Informaţii încă din februarie 2017.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: „Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (…) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania”.