Pericol în hipermarketuri. DIICOT a descoperit o reţea ce vindea carne STRICATĂ

DIICOT a declanşat o operaţiune de amploare de destructurare a unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Printre membrii reţelei se aflau şi inspectori ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Percheziţiile au loc în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa şi Dâmboviţa.

12 mart. 2014, 08:28
Pericol în hipermarketuri. DIICOT a descoperit o reţea ce vindea carne STRICATĂ

Procurorii au interceptat convorbirile telefonice ale suspecţilor şi, când au avut datele necesare, au dispus începerea a circa 100 de percheziţii în mai multe localităţi din ţară, la respectivele supermarketuri, la unele depozite şi firme de catering şi la domiciliile celor implicaţi.

Modul de operare consta în reambalarea cărnii alterate, punerea unui nou termen de valabilitate pe ambalaj şi vinderea ei către reţeaua de supermarketuri. Uneori carnea stricată era amestecată cu carne bună sau doar recongelată. Pe lângă pericolul pentru sănătatea publică, prejudiciul estimat adus bugetului este aproximativ 15 milioane de euro.

Ipoteză şoc: Banii obţinuţi din vânzarea cărnii stricate din România ar fi putut finanţa reţele teroriste

În reţea sunt mai multe firme implicate din Cluj, Sibiu şi Alba Iulia. Deocamdată nu sunt indicii că operaţiunea s-ar fi făcut cu complicitatea unor persoane angajate ale lanţului de supermarketuri. În schimb, un poliţist de frontieră a încercat să intervină în favoarea respectivelor firme, iar mai mulţi inspectori ai ANPC au fost complici la operaţiune.

Din înregistrările obţinute de procurori reies detalii înfiorătoare.

Carnea e lipicioasă, iar baconul e verde. Cum facem să o vindem?„, întreba un patron de firmă.

O altă convorbire arată că şoferul maşinii care transporta carne stricată a trebuit să iasă din camion pentru că nu mai putea suporta duhoarea. Membrii grupării foloseau corectoare pentru a modifica datele de pe pachetele de carne.

Am luat marfa acuma, trebuie să mă duc şi în Hermes şi în Aurel Vlaicu… le las aşa că aşa tare miroase de Doamne Fereşte… Poţi să ştergi preţul, îl fac eu cu corector, şterg şi data”, spunea unul dintre membrii reţelei, interceptat de DIICOT.

ALERTĂ ALIMENTARĂ. Două tone de carne stricată au fost confiscate dintr-un depozit din Bucureşti

Specialiştii spun că aceste produse sunt foarte periculoase şi îi pun în pericol pe cei care le consumă.

„In aceasta carne au fost deja emise toxine bacteriene si portiuni din proteinele carnii au fost degradate si pot emite substante care pot da alergii puternice , chiar pana la soc anafilactic. Asta înseamnă moarte”, avertizează nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Specialiştii de la ANAF şi cei de la protecţia consumatorului fac verificări în mai multe supermarketuri.

„Pentru practici comerciale incorecte riscă amenzi de la 5.000 la 50.000 RON şi retragerea de pe piata a produselor”, a explicat Marius Dunca, preşedinte ANPC.

Procurorii au ridicat mai mulţi angajaţi de la Protecţia Consumatorului, dar şi un poliţist de frontieră, care îi ajutau pe cei din mafia cărnii.