Pericolul din maşina de spălat. Un singur ciclu de spălare eliberează 700.000 de microfibre de plastic

Fiecare ciclu de spălare al hainelor ar putea elibera peste 700.000 de fibre microscopice din plastic în mediul înconjurător, conform unui nou studiu.O echipă din cadrul Universităţii Plymouth din Marea Britanie a petrecut 12 luni analizând ce se întâmplă atunci când mai multe haine sintetice sunt spălate la temperaturi diferite de către maşinile de spălat.

01 oct. 2016, 08:35
Pericolul din maşina de spălat. Un singur ciclu de spălare eliberează 700.000 de microfibre de plastic

Fiecare ciclu de spălare al hainelor ar putea elibera peste 700.000 de fibre microscopice din plastic în mediul înconjurător, conform unui nou studiu.O echipă din cadrul Universităţii Plymouth din Marea Britanie  a petrecut 12 luni analizând ce se întâmplă atunci când mai multe haine sintetice sunt spălate la temperaturi diferite de către maşinile de spălat. 

Aceştia au descoperit că fibrele de acril sunt cele mai dăunătoare, eliberând apoximativ 730.000 de particule minuscule de material sintetic la fiecare spălare, de cinci ori mai mult decât materialele alcătuite din poliester şi bumbac.

„Diferitele tipuri de materiale eliberează diferite cantităţi de emisii,” a declarat Richard Thompson, profesor în biologia marină de la Universitatea Plymouth, ce a condus investigaţia. ,,Trebuie să înţelegem de ce unele tipuri de material eliberează cantităţi diferite de fibre”,a adăugat el.

Microfibrele călătoresc prin apa menajeră, unele particule din plastic rămân prinse în nămolul menajer, restul ajunge în râuri şi în cele din urmă în oceane. În cadrul unei lucrări publicate în 2011, s-a descoperit că 85% dintre depunerile de deşeuri de pe marginea ţărmurilor din întreaga lume s-au produs din cauza oamenilor..

Impactul poluării cu microplastic nu este complet înţeles de oameni, însă studiile au sugerat faptul că are potenţialul de a polua lanţul trofic, acestea se vor depune în intestinele animalelor reducând abilitatea acestora de a absorbi energia din mâncare.

Spălatul hainelor a contribuit la poluarea cu microplatic. În cadrul unui studiu prezentat în iunie de către Universitatea din California, Santa Barbara, în colaborare cu o companie de haine, au descoperit că fiecare spălare a unei jachete din lână sintetică eliberează în natură 1,7 grame de microfibre.

,,Aceste mici particule sunt doar vârful iceberg-ului din cele 12 tone de plastic care sunt aruncate în mare în fiecare an,” a declarat Louise Edge, din cadrul Greenpeace Marea Britanie.

Guvernul britanic a început să i-a măsuri în acest sens, microbilele fiind interzise până în 2017, scrie Descopera.ro