PERICOLUL expunerii la ultraviolete fără ochelari de soare VIDEO

Oftalmologii atrag atenţia asupra faptului că expunerea la soare este periculoasă. Expunerea la razele ultraviolete fără protecţie solară poate provoca boli grave pentru ochi cum e cataracta, glaucomul sau chiar pierderea vederii. Cei mai expuşi sunt copiii, iar medicii spun că micuţii trebuie protejaţi chiar şi când este înnorat afară. Însă la fel de importantă este şi calitatea lentilelor, informează România TV.

21 iul. 2017, 09:07
PERICOLUL expunerii la ultraviolete fără ochelari de soare VIDEO

Cercetările au arătat că radiaţiile ultraviolete cresc riscul de a avea unele forme de cataractă.

Modificările pot apărea la nivelul cristalinului, putem avea tulburări de transparenţă care în final pot duce la apariţia unei cataracte„, a declarat Augustin Ivănescu, medic oftalmolog.

Copiii sunt mai expuşi decât adulţii. Mulţi părinţi, însă, nu sunt conştienţi de riscuri.

La copii pentru că acest cristalin este perfect transparent şi mai puţin eficient în ceea ce priveşte protecţia la ultraviolete şi pentru că ei petrec o perioadă mult mai lungă decât adulţii afară, există studii care au atestat că acumularea radiaţiei UV este mai mult de jumătate până la vârsta de 18 ani. Copii să folosească ochelarii, inclusv când e înnorat„, a adăugat medicul Augustin Ivănescu.

Medicii atrag însă atenţia că ochelarii neadecvaţi sunt chiar mai periculoşi decât soarele. Pentru că nu filtrează ultravioletele, ci doar diminuează lumina, astfel că expunerea la razele periculoase este mai mare decât dacă nu am purta deloc.

Citeşte şi Avertismentul dr. Monica Pop, în privinţa ochelarilor de soare: E o gafă monumentală