Permis de conducere doar pentru cei care ştiu să scrie şi să citească

Cine n-are carte, n-are parte de permis de conducere. O nouă lege le-ar putea interzice celor care nu au absolvit opt clase şi care nu ştiu să scrie şi să citească, să dea examenul auto. Ei ar trebui să prezinte o adeverinţă că au absolvit 8 clase

26 feb. 2015, 07:19
Permis de conducere doar pentru cei care ştiu să scrie şi să citească

Românii care nu ştiu să scrie şi să citească ar trebui să-şi ia gândul de la permisul de conducere. Permisul de conducere ar putea fi obţinut în România doar de candidaţii care au cel puţin opt clase absolvite, spune un proiect de lege. Acest proiect de propunere a Codului Rutier ar implica imposibilitatea obţinerii permisului de conducere pentru românii care nu au terminat opt clase, dar cei care deţin deja permis de conducere şi nu au îndeplinit criteriul respectiv nu vor fi afectaţi. Cea de-a doua propunere a deputatului respectiv prevede pierderea definitivă a permisului de conducere pentru şoferii care au cauzat accidente grave, soldate cu victime. 

Ce riscă şoferii care NU-şi plătesc amenzile rutiere

În prezent, Codul Rutier nu specifică un nivel minim de studii pentru obţinerea permisului de conducere. Un candidat trebuie doar să facă dovada că a urmat cursurile unei şcoli de şoferi autorizate, că a luat lecţii de condus de la un instructor autorizat şi că este apt din punct de vedere medical să conducă pe drumurile publice pentru a putea fi examinat în vederea obţinerii permisului de conducere. În cadrul cazului cunoscut publicului cu titulatura de „permisele de Piteşti”, unii indivizi au obţinut permisul de conducere prin mijloace ilegale şi cercetările ulterioare au descoperit că aceştia nu ştiau să scrie sau să citească.

Pe 29 octombrie 2013, Onorus Mirică a intrat în plin cu maşina într-o ambulanţă şi a omorât trei bărbaţi şi a rănit alte cinci persoane. Cu toate acestea, şoferul, care abia ştia să scrie şi să citească, a fost condamnat în ianuarie 2014 la trei ani cu suspendare. 

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății plasează România printre țările europene cu un număr mare de decese cauzate de accidentele care au loc pe drumurile publice: 11,1 la suta de mii de locuitori, procent care plasează România înainte de Ungaria și Bulgaria.