Permisul de CONDUCERE se schimbă de sâmbătă. Vezi cum va arăta FOTO

Impunerea de către Uniunea Europeană a unui permis de conducere UNIC la nivel european va duce  la noi schimbări pentru şoferi. Începând cu 19 ianuarie 2013 toate noile permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană vor avea un format standard, asemănător unui "card de credit" din plastic.

RomaniaTV.net
18 ian. 2013, 18:48

Principalele modificări care vor intra în vigoare la 19 ianuarie 2013 la nivel european privind permisul de conducere sunt următoarele:

Un format european standard

Toate noile permise europene de conducere vor fi eliberate în conformitate cu un nou format, un „card de credit” din plastic, cu o fotografie şi informaţii standard – uşor de recunoscut şi de citit în întreaga Uniune Europeană. Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.

Citeşte şi Noul Cod Rutier intră în vigoare de sâmbătă. Care sunt principalele modificări

Securitate sporită

Noul permis de conducere include o serie de elemente de securitate menite să îl facă inviolabil şi să descurajeze falsificarea acestuia. În plus, această măsură este însoţită de crearea unui sistem de schimb de date electronice la nivel european, pentru a facilita schimbul de informaţii între administraţiile naţionale. Procesul de gestionare a permiselor de conducere pentru persoanele care îşi schimbă reşedinţa în alt stat membru va fi astfel simplificat. De asemenea, aceasta va contribui în mod semnificativ la descurajarea „turismului pentru obţinerea permisului de conducere” şi a fraudei, de exemplu prin punerea în aplicare a noii interdicţii, mai stricte, conform căreia un stat membru nu eliberează permisul unei persoane al cărei permis a fost deja retras, suspendat sau restricţionat de un alt stat membru.
    
Reînnoirea periodică a permiselor

Reînnoirea periodică a permiselor auto în întreaga UE este esenţială pentru combaterea fraudei şi pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere. Conform noilor norme, permisele de conducere trebuie reînnoite, pentru conducătorii de automobile şi motociclete, o dată la 10-15 ani, în funcţie de statele membre. Conducătorii de autobuze şi de camioane trebuie să-şi reînnoiască permisul din cinci în cinci ani şi să efectueze un control medical pentru reînnoirea acestuia.

Este vorba despre o reînnoire administrativă, care nu necesită nicio testare suplimentară. Astfel, se asigură că informaţiile, fotografiile, etc. înscrise pe permise sunt actualizate, elementele de securitate ale cardurilor pot fi actualizate periodic pentru a ţine seama de noile tehnologii, iar statele membre au în permanenţă informaţii actualizate referitoare la permisele aflate în circulaţie.