Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie nu vor sta în arest la domiciliu. Ce au decis deputaţii

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a revenit, miercuri, asupra unor amendamente, stabilind că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie - luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă - nu pot beneficia de măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate.  

11 apr. 2018, 14:49
Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie nu vor sta în arest la domiciliu. Ce au decis deputaţii

Deputaţii au DECIS asupra propunerii privind detenţia la domiciliu a persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie. „Opinia publică nu doreşte aşa ceva. Nu este vorba de nicio presiune şi orice e trecut într-o lege este legal. Constatând că o astfel de măsură nu este acceptată de opinia publică, ţii cont de opinia publică”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea.

Miercuri, deputaţii din Comisia Juridică au revenit asupra amendamentelor adoptate în şedinţa precedentă la proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie – luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, dar şi cele aflate în stare de recidivă – nu pot beneficia de aceste măsuri, precum detenţia la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia Juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Astfel, judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, membrii comisiei urmând să decidă săptămâna viitoare dacă este vorba de persoane condamnate la pedepse până la 5 ani sau până la 3 ori 4 ani.

Totodată, pot beneficia de noile prevederi şi persoanele care nu sunt condamnate pentru fapte cu violenţă, cei condamnaţi pentru abuz în serviciu sau cei care nu sunt recidivişti.

Potrivit proiectului, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent.