Intrare LIBERĂ la spectacole şi evenimente sportive din ţară şi STRĂINĂTATE, cu cardul pentru DIZABILITATE

Persoanele cu dizabilităţi din România pot primi, în baza unei solicitări la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de care aparţin, un card european pentru dizabilitate cu care pot beneficia de acces gratuit sau cu reducere la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber organizate atât în ţară, cât şi în alte şapte state membre ale Uniunii Europene incluse în proiectul "Asigurarea mobilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi din România şi Europa".

RomaniaTV.net
22 iun. 2017, 12:52
Intrare LIBERĂ la spectacole şi evenimente sportive din ţară şi STRĂINĂTATE, cu cardul pentru DIZABILITATE

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD), cardul se eliberează la cerere şi pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilităţi, copii şi adulţi, indiferent de gradul şi tipul de handicap. Cererea se descarcă de pe site-ul proiectului, dizab.eurocard.gov.ro şi este depusă până în 30 noiembrie de către solicitanţi, personal sau prin reprezentant, însoţită de o poză, la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului de care aparţin de la nivelul fiecărui judeţ sau sector din Bucureşti.

Cardul european de dizabilitate este emis în cadrul unui proiect pilot finanţat de Comisia Europeană, „Asigurarea mobilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi în România şi Europa”, care doreşte facilitarea accesului la evenimente care se organizează în alte şapte state membre incluse în proiect: Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia şi Slovenia, fiecare ţară în parte stabilind care facilităţile pe care le acordă posesorilor de carduri.

Reprezentanţii ANPD precizează că primul lot de carduri este în curs de tipărire şi va putea fi transmis direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în următoarele două săptămâni, în baza solicitărilor primite.

Citeşte şi INCREDIBIL. Persoane care încasează indemnizaţii pentru handicap grav de vedere au obţinut permis auto

„Proiectul pilot se adresează unui grup ţintă de 50.000 de persoane cu dizabilităţi şi vizează pachetele de beneficii elaborate la nivel naţional şi cele agreate cu statele UE partenere în program. În prezent, pachetele de beneficii sunt în curs de elaborare. Beneficiile oferite la nivel naţional şi în statele partenere vor fi promovate prin intermediul site-ului web al proiectului: dizab.eurocard.gov.ro”, informează ANPD.

În România, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţia Română de Fotbal şi Federaţia Română de handbal, urmând să discute şi cu alte instituţii. Pentru identificarea obiectivelor turistice, culturale şi sportive, ANPD a iniţiat colaborarea cu toate consiliile judeţene şi locale.

„Pentru participarea la un eveniment, doritorii se pot înscrie prin intermediul formularului disponibil pe pagina de beneficii naţionale sau internaţionale. Cardul va fi distribuit împreună cu o broşură de utilizare, în care vor fi descrişi paşii necesari înregistrării”, subliniază reprezetanţii instituţiei.