Peste 1.700 de imigranţi, salvaţi de la înec cu nave româneşti

Peste 1.700 de persoane au fost salvate de la înec, pe mările Mediterană şi Egee, cu navele Poliţiei Române de Frontieră de la începutul anului 2016, anunţă reprezentanţii IGPF.

01 iun. 2016, 06:53
Peste 1.700 de imigranţi, salvaţi de la înec cu nave româneşti

Poliţiştii români de frontieră, aflaţi în misiuni de patrulare pe mările Mediterană şi Egee cu nave româneşti, au salvat peste 1.700 de persoane de la înec, de la începutul acestui an şi până acum, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Reprezentanţii instituţiei declară că la sfârşitul săptămânii trecute a fost detaşată, pentru o nouă misiune, nava „Ştefan cel Mare” din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu echipajul de la bord, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, ce se desfăşoară la frontierele externe ale Greciei.

„Operaţiunea se va desfăşura în Marea Egee, timp de o lună şi jumătate, nava maritimă de patrulare şi intervenţie – tip OPV şi echipajul aflat la bord, format din 25 de poliţişti de frontieră, urmând să execute misiuni de supraveghere şi control, dar şi de căutare şi salvare de vieţi omeneşti, la frontierele externe ale Uniunii Europene, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune. „, se arată într-un comunicat IGPF.

Aceasta este cea de-a doua misiune internaţională din acest an a navei „Ştefan cel Mare”, ultima fiind încheiată la începutul lunii aprilie în Italia.

„În cele trei luni de misiune în Italia, poliţiştii de frontieră români de pe nava „Ştefan cel Mare” au salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă 995 persoane (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau în pericol de înec, pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană. În toate cazurile, au fost efectuate procedurile specifice la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile italiene şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice”, se mai arată în comunicatul IGPF.

Peste câteva zile, se va întoarce în România nava Gărzii de Coastă MAI 1104, care s-a aflat timp de două luni (aprilie-mai) în Grecia, în cadrul operaţiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”.

„Pe perioada detaşării, echipajul navei Poliţiei de Frontieră Române a efectuat 50 de misiuni şi a participat la 14 operaţiuni de căutare şi salvare pe mare, în urma cărora a salvat, transbordat, transportat şi predat autorităţilor elene din portul Chios, în total, 721 de persoane (199 copii, 170 femei, 352 bărbaţi), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee”, precizează oficialii IGPF.