Peste 100 de florari au protestat în Piaţa Universităţii, nemulţumiţi că nu li se mai eliberează autorizaţii de funcţionare

Aproximativ 150 de florari au protestat, marţi, în Piaţa Universităţii, nemulţumiţi că primăriile de sector nu le mai eliberează autorizaţii de funcţionare, ei susţinând că în această situaţie s-a ajuns din cauza Primăriei Capitalei, care a oprit orice fel de avizare pe motiv că lucrează la un regulament pentru comerţul cu flori în Bucureşti. Consilierii primarului general au discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Florarilor şi Meseriilor Tradiţionale, cu toate că Primăria Capitalei nu eliberează autorizaţiile de funcţionare a florăriilor, a declarat, marţi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, subliniind că municipalitatea este deschisă dialogului.

RomaniaTV.net
04 apr. 2017, 09:00
Peste 100 de florari au protestat în Piaţa Universităţii, nemulţumiţi că nu li se mai eliberează autorizaţii de funcţionare

UPDATE: Primăria Generală a Capitalei nu are atribuții în ceea ce privește avizele pe care le solicită asociațiile de florari, primăriile de sector fiind acelea care eliberează aceste avize, a declarat primarul Gabriela Firea.

„Primăriile de sector elaborează și eliberează aceste avize. Am înțeles că există un dialog între asociațiile de florari și primăriile de sector, deci nu sunt sincope, nu sunt dificultăți. În cursul zilei de ieri, totuși, consilierii primarului general au primit o delegație a asociațiilor de florari tocmai pentru a demonstra încă o dată că suntem deschiși dialogului, ascultăm toate problemele comunității, dar nu Primăria Generală a Capitalei eliberează aceste avize necesare florarilor”, a precizat Firea.

*

Protestatarii au început să se adune în jurul orei 10.00 în Piaţa Universităţii, unde au venit cu flori şi au spus că ei vor să muncească, însă sunt împiedicaţi de autorităţile locale, care nu le mai eliberează avize de funcţionare.

„După sute de ani, meseria noastră, una dintre cele mai frumoase meserii tradiţionale rome, meseria de florar, este pusă în pericol. Unele primării din Bucureşti nu mai eliberează avize de funcţionare din cauza Primăriei Capitalei, care a oprit orice fel de avizare deoarece lucrează la un regulament pentru comerţul cu flori”, a declarat preşedintele Asociaţiei Florarilor şi Meseriilor Tradiţionale, Adrian Dincă.

Protestatarii reclamă faptul că lipsa avizelor pune în pericol sute de locuri de muncă şi obligă multe familii care se ocupă de comerţul cu flori să se gândească la plecarea din ţară.

„Uniunea Europeană şi statul român trebuie să promoveze condiţiile pentru a crea locuri de munca pentru integrarea romilor în societate. Contrar acestor principii, în momentul de faţă, cu voie sau fără voie, se pun în pericol sute de familii. În această situaţie, atât noi cât şi copiii nostrii suntem nevoiţi să luăm în calcul plecarea din ţară şi, bineînţeles, să devenim asistaţii sociali ai Europei”, a mai spus Adrian Dincă.

O delegaţie a protestatarilor a plecat, în jurul orei 11.00, la sediul Primăriei Capitalei, pentru a semnala problemele cauzate de lipsa acestor avize de funcţionare.

Florarii vor să îi ceară primarului Capitalei să deblocheze avizele de funcţionare şi să fie luat în considerare şi punctul lor de vedere când se decide regulamentul comerţului cu flori în Bucureşti, aflat acum în lucru la municipalitate.

Gabriela Firea a declarat că primăriile de sector eliberează avizele şi că există un dialog între acestea şi reprezentanţii Asociaţiei, motiv pentru care nu există „sincope”. Aproximativ 150 de florari au protestat, marţi, în Piaţa Universităţii, nemulţumiţi că primăriile de sector nu le mai eliberează autorizaţii de funcţionare, florarii susţinând că Primăria Capitalei a oprit orice fel de avizare pe motiv că lucrează la un regulament pentru comerţul cu flori în Bucureşti.

„Primăria Generală a Capitalei nu are atribuţii în ceea ce priveşte avizele pe care le solicită asociaţia de florari. Primăriile de sector elaborează şi eliberează aceste avize. Am înţeles că există un dialog între Asociaţiile de florari şi primăriile de sector, deci nu sunt sincope, nu sunt dificultăţi. În cursul zilei de ieri (luni, n.r.), totuşi, consilierii primarului general au primit o delegaţie a asociaţiilor de florari, tocmai pentru a demonstra încă o dată că suntem deschişi dialogului, ascultăm toate problemele comunităţii, dar nu Primăria Capitalei eliberează aceste avize necesare. Şi nu cred că ei v-au spus că au vreo dificultate în relaţia cu Primăria Capitalei, dimpotrivă, am citit declaraţii în presă că asociaţiile de florari afirmă adevărul, realitatea, că au o relaţie foarte bună cu Primăria Capitalei”, a declarat, marţi, Gabriela Firea, potrivit news.ro.