Stare de criză în Vest, 200 de localităţi afectate de o avarie la reţeaua electrică. Raed Arafat a trimis generatoare de mare putere

E-Distribuţie Banat a declarat stare de criză în vestul ţării, după ce aproape 200 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Eva Andreaş, prefectul judeţului Timiş, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce din cauza căderilor de zăpadă 12.000 de consumatori din peste 30 de localităţi au rămas fără electricitate. Şi în judeţul Buzău, peste 15.000 de familii din 20 comune nu au curent electric, avariile apărând din cauza vântului puternic.

16 dec. 2018, 07:09
Stare de criză în Vest, 200 de localităţi afectate de o avarie la reţeaua electrică. Raed Arafat a trimis generatoare de mare putere

UPDATE: Mai multe generatoare de electricitate, de mare capacitate, au ajuns, duminică, în Timiş, ele urmând să fie montate la Făget şi Lugoj, pentru a asigura energia electrică pentru funcţionarea unor instituţii şi pentru unele cartiere.

Trei containere cu generatoare de mare putere au sosit, duminică, la Făget, din Arad, Hunedoara şi Alba, urmând ca un generator de la Bihor şi un altul de la ISU Timiş să sosească la Lugoj.

„Trei generatoare ale ISU au ajuns la Făget. Containerele logistice tip IV de 510 KWA asigură energia electrică la Spitalul TBC, alimentează două cartiere din Făget, un site de telecomunicaţii şi staţia de pompieri Făget. Urmează ca alte două generatoare (de la Bihor şi Timiş) să fie instalate la Lugoj până când echipele Enel vor putea remedia defecţiunile la reţele”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat în cursul zilei că vor fi trimise patru generatoare de mare capacitate, în judeţul Timiş, pentru asigurarea strictului necesar în estul judeţului, în localităţi afectate de întreruperi de electricitate.

În Timiş, 54 de localităţi nu erau alimentate cu energie electrică, duminică, la ora 20.00, în urma vremii severe, iar echipele de la Enel au anunţat că sunt pe teren, însă ajung cu greu la avarii, din cauza troienelor.

UPDATE. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, spune că reprezentanţii Enel „acţionează împotriva cetăţenilor din judeţ”, având în vedere numărul mare de avarii, el subliniind, totodată, că în cursul zilei de sâmbătă, compania a refuzat sprijinul autorităţilor.

Într-un mesaj postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra (PSD), spune că lipsa de organizare a companiei de electricitate şi capacitatea de mobilizare în situaţii de urgenţă sunt principalele probleme care s-au simţit în aceste zile când judeţul Timiş s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de ninsori.

„Compania Enel acţionează împotriva cetăţenilor din judeţul Timiş. Lipsa de organizare şi precara capacitate de mobilizare în situaţii de urgenţă a multinaţionalei Enel sunt două dintre problemele care s-au simţit din plin zilele astea deşi de nenumărate ori au garantat că pe viitor va fi altfel. Suntem în situaţia în care avem zeci de mii de cetăţeni, şcoli şi spitale fără curent electric, iar compania nu dă semne că înţelege responsabilitatea pe care o are faţă de societate”, a transmis Dobra.

Preşedintele CJ Timiş a spus că reprezentanţii Enel au refuzat, sâmbătă, ajutorul instituţiilor statului.


UPDATE: Echipele E-Distribuţie Banat intervin cu greu pentru remedierea avariilor în localităţile din vestul ţări afectate de vremea severă, menţinând starea de criză. Aproape 200 de localităţi din patru judeţe sunt afectate.

Potrivit unui comunicat de presă trasmis duminică, la ora 16.00 erau afectate, în continuare, aproape 200 de localităţi din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara.

„Din cauza condiţiilor meteo deosebite (cod portocaliu şi galben de ninsori, viscol în rafale de vânt puternic), au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii E-Distribuţie Banat. Printre cauzele care au dus la această situaţie se numără copaci rupţi sub greutatea zăpezii depuse, căzuţi peste liniile de înaltă şi medie tensiune, izolatori sparţi, conductoare contorsionate. La nivelul E-Distribuţie Banat a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne aflate în vigoare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la ora 16.00, în regiunea Banat erau nefuncţionale 8 linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L110 kV Bocşa-Câlnic, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş, L110 kV Vârfuri-Sebiş, L110Kv Iaz-Oţelu Roşu, L110 Lipova-CFR Vărădia. Totodată sunt nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune), Sebiş (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune).

În judeţul Timiş erau nealimentate parţial 57 de linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 62 de localităţi.

În judeţul Caraş Severin erau nealimentate parţial 38 de linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 52 de localităţi.

În judeţul Arad erau nealimentate parţial 25 de linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 46 de localităţi.

În judeţul Hunedoara erau nealimentate parţial 26 de linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 36 de localităţi.

În teren se află 91 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor care intervin de sâmbătă şi vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Totodată au fost mobilizate echipe din zonele Muntenia şi Dobrogea pentru a veni în sprijinul colegilor din Banat.

Intervenţiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă şi de necesitatea îndepărtării crengilor şi a copacilor rupţi.


UPDATE: Alimentarea cu energie electrică era întreruptă duminică, la ora 14:00, în şapte localităţi din judeţul Buzău şi într-o localitate din Dâmboviţa, potrivit unui comunicat al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, postat pe site-ul companiei.

Aceasta ca urmare a condiţiilor meteo din aceste zone, respectiv ninsori abundente şi viscol.

În judeţul Buzău, compania acţionează cu 14 echipe de intervenţie, iar în judeţul Dâmboviţa sunt opt echipe pe teren, care lucrează la remedierea defecţiunilor apărute.

UPDATE: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va trimite câte cinci generatoare de mare putere în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de căderea unor linii de tensiune electrică din cauza zăpezii, a anunţat, duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Prezent la inaugurarea unui punct de lucru ISU-SMURD la Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a precizat că zăpada căzută în ultimele ore a cauzat cele mai mari probleme în cazul liniilor electrice din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, unde mai multe localităţi nu au alimentare cu energie electrică, scrie agerpres.ro.

„Am luat decizia să trimitem un număr mare de generatoare electrice de foarte mare capacitate, achiziţionate recent tot din fonduri europene, de către IGSU, în cele două judeţe, ca să vină în sprijinul Enel. Vor fi cinci generatoare de 450 kVA la Timiş şi cinci generatoare de 540 kVA la Caraş-Severin şi vor sprijini populaţia până la momentul în care Enel va repune în funcţiune reţeaua de distribuţie”, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a reamintit că, până pe 18 decembrie, vor fi distribuite 320 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă şi 100 pentru serviciile SMURD. Până în luna iunie 2019, urmează să fie distribuite alte ambulanţe achiziţionate cu fonduri europene până la totalul de 1.300.

Întreaga ţară este, duminică, până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu. În aceste zone, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăşi 70 km/h. Mii de locuinţe din zeci de localităţi din Timiş şi Vrancea nu au curent electric, iar 150 de arbori au fost doborâţi şi 40 de maşini au rămas blocate în zăpadă, din cauza vântului şi a ninsorilor, potrivit IGSU..Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că nu sunt drumuri închise şi că în ultimele două zile drumarii au acţionat pentru a menţine practicabilă, în condiţii de siguranţă, reţeaua rutieră cu 1.113 utilaje şi au răspandit aproximativ 9876 tone material antiderapant.


UPDATE: E-Distribuţie Banat a declarat stare de criză în vestul ţării, după ce aproape 200 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În total, 75 de echipe se află pe teren, pentru a remedia situaţia, însă pătrunderea în zonele cu avarii este dificilă.

Potrivit unui comunicat de presă de duminică al E-Distribuţie Banat a fost declarată ”stare de criză”, conform procedurilor interne aflate în vigoare, în vestul ţării.

În regiunea Banat sunt nefuncţionale 8 linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L 110 kV Câlnic-Câlnicel, L110 kV Bocşa-Gătaia, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş, L110 kV Vârfuri-Sebiş, L110Kv Iaz-Oţelu Roşu.

Totodată sunt nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Buziaş, Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune), Sebiş.

În judeţul Timiş sunt nealimentate 61 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 65 de localităţi, printre care: Timişoara, Dumbrăviţa, Biled, Ghiroda, Lugoj, Cheveresu Mare, Bethausen, Dumbrava, Făget, Găvojdia, Maşloc, Orţişoara, Recaş.

În judeţul Caraş-Severin sunt nealimentate 36 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 53 de localităţi, printre care Reşiţa, Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu, Bocşa, Dognecea, Fârliug.

În judeţul Arad sunt nealimentate 28 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 47 de localităţi, printre care Chişineu Criş, Lipova, Ineu, Sebiş, Brazii, Craiva, Gurahonţ.

În judeţul Hunedoara sunt nealimentate 21 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 27 de localităţi, printre care Petroşani, Orăştie, Haţeg, Uricani, Gurasada, Ilia, Zam.

”În teren se află 75 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor care intervin încă din cursul dimineatii şi vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Intervenţiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă şi de necesitatea îndepărtării crengilor şi a copacilor rupţi” anunţă E-Distribuţie Banat. 

Întreaga ţară este, duminică, până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei. OPt judeţe, între care Timiş şi Caraş-Severin, au fost până la ora 12.00 sub cod portocaliu. 

UPDATE: Un număr de 21 de localităţi din zona Muntenia Nord nu aveau energie electrică duminică dimineaţa, la ora 10:00, ca urmare a ninsorii şi viscolului din zonă, potrivit unui comunicat al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, remis AGERPRES.

Cel mai afectat a fost judeţul Buzău, unde erau nealimentate cu energie electrică 10 localităţi, printre care Ziduri, Ghergheasa, Vadul Râmnicului, Boldu, Gălbinaşi şi Merei. Distribuitorul de energie are 12 echipe pe teren, care acţionează pentru remedierea defecţiunilor apărute.

În judeţul Dâmboviţa, la ora 10:00, erau nealimentate cu energie electrică două localităţi, la fel şi în judeţul Vrancea.

În Brăila, şase localităţi nu aveau curent, iar în judeţul Prahova, o localitate era în aceeaşi situaţie.

„Intervenţiile echipelor SDEE Muntenia Nord vor continua până la alimentarea integrală a tuturor zonelor afectate. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi asigurăm toţi utilizatorii reţelei că depunem toate eforturile pentru alimentarea cu energie electrică în condiţii normale, conform schemei de funcţionare”, au precizat reprezentanţii distribuitorului. 


UPDATE. Şase linii electrice de înaltă tensiune sunt nefuncţionale, duminică, în patru judeţe din zona de vest a României. Din această cauză, aproape 200 de localităţi nu sunt alimentate cu electricitate. Enel anunţă că are 53 de echipe în teren, însă intervenţiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe.

Potrivit unui comunicat de presă, de duminică al Enel, în regiunea Banat, sunt nefuncţionale şase linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L 110 kV Câlnic-Câlnicel, L110 kV Bocşa-Gătaia, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş.

Totodată sunt nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Buziaş, Făget, Nădrag, IURT Lugoj, Satchinez.

În judeţul Timiş erau nealimentate la ora 10.00, un număr de 62 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 66 de localităţi, printre care: Timişoara, Dumbrăviţa, Ghiroda, Lugoj, Cheveresu Mare, Bethausen, Dumbrava, Făget, Găvojdia, Maşloc, Orţişoara, Recaş.

În judeţul Caraş -Severin erau nealimentate 35 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 50 de localităţi, printre care Reşiţa, Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu, Bocşa, Dognecea, Fârliug.

În judeţul Arad erau nealimentate 23 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 47 de localităţi, printre care Chişineu Criş, Lipova, Ineu, Sebiş, Brazii, Craiva, Gurahonţ.

În judeţul Hunedoara erau nealimentate 19 linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 28 de localităţi, printre care Petroşani, Haţeg, Uricani, Gurasada, Ilia, Zam.

În teren se află 53 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor care intervin încă din cursul dimineţii.

Intervenţiile sunt, însă, îngreunate de condiţiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă şi de necesitatea îndepărtării crengilor şi a copacilor rupţi.


UPDATE: Cincisprezece mii de familii din 20 de comune buzoiene nu au, duminică dimineaţă, energie electrică în gospodării, în unele cazuri avariile fiind de aproape 24 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, dacă sâmbătă seara erau circa 18.900 de abonaţi fără curent, mulţi din zona de câmpie, duminica mai sunt nealimentaţi circa 15.000.

Echipele de la Electrica sunt în continuare pe teren şi încearcă să remedieze avariile provocate în majoritatea cazurilor de vântul care a suflat cu putere.

În judeţul Buzâu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a plouat, iar temperatura a fost de 1-2 grade Celsius.

Porivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, s-a intervenit, în cursul zilei, în 60 de situaţii de urgenţă, dintre care trei incendii, 23 degajări de copaci sau crengi de pe autoturisme, 18 de degajări copacii sau crengi de pe carosabil, 11 degajări de cabluri de pe partea carosabilă şi cinci accidente rutiere.

Judeţul Timiş este, până duminică la ora 12.00, sub cod portocaliu de ninsori abundente. 

În judeţul Buzău, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, sunt afectate total patru linii, 16 linii sunt afectate parţial, iar 271 de posturi de transformare sunt nealimentate. Astfel, sâmbătă seară, peste 18.900 de familii din 18 comune buzoiene nu au curent electric. Situaţia a apărut din cauza viscolului din zona de câmpie a judeţului. În teren, pentru remedierea defecţiunilor, lucrează 15 echipe.