Peste 18 mii de deşeuri au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc. Vama Veche şi Saturn cele mai murdare

Aproape 18.500 de deşeuri au fost descoperite de voluntarii ONG Mare Nostrum pe opt sectoare de plajă de pe litoralul românesc, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât cel înregistrat în primăvara acestui an. Cele mai murdare au fost plajele din Vama Veche şi Saturn, iar cele mai curate în Corbu şi Costineşti.

27 nov. 2017, 13:33
Peste 18 mii de deşeuri au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc. Vama Veche şi Saturn cele mai murdare

Potrivit unui comunicat al ONG „Mare Nostrum”, în luna octombrie, organizaţia a monitorizat opt sectoare de plajă din nordul şi sudul litoralului.

„Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deşeuri din material polimeric artificial, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că această cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deşeuri a fost de 9.003 elemente”, se arată în comunicat.

La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru staţiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul doi în topul deşeurilor înregistrate se află staţiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porţiuni de plajă se află Corbu şi Costineşti.

„Şi în această sesiune, cel mai întâlnit deşeu este mucul de ţigară- 8.221 elemente, reprezentând 45% din totalul deşeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăţi de plastic) au predominat, reprezentând principalul deşeu (14 408). Alături de acestea s-au regăsit deşeurile medicale, seringile, sticlă şi alte obiecte ascuţite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca şi deşeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană”, a mai precizat sursa citată.

ONG „Mare Nostrum” a menţionat că cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porţiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deşeuri înregistrate.

Din 2014 şi până acum, ONG „Mare Nostrum” a identificat şi eliminat peste 64.000 de deşeuri.