Peste 20 de MEDICAMENTE NOI, pe lista actualizată de compensate şi gratuite

23 de medicamente de ultimă generaţie se regăsesc pe noua listă de medicamente compensate şi gratuite, aprobată marţi printr-o hotărâre de guvern.

04 nov. 2014, 14:47
Peste 20 de MEDICAMENTE NOI, pe lista actualizată de compensate şi gratuite

„Prima actualizare a fost făcută pe 1 iulie 2014, iar începând de astăzi (marţi n.r.) vor mai intra încă 23 de molecule noi pentru 29 de indicaţii terapeutice„, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Citeşte şi Guvernul va aproba majorarea salarială pentru angajaţii din sistemul sanitar

În urma noii actualizări, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul este nevoit să le ia în prezent pentru tratarea afecţiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienţilor cu diabet zaharat care nu îşi mai pot controla glicemia. S-au mai adăugat şi patru noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice. Nu în ultimul rând, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum şi boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie) şi bronhopneumonii obstructive, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Au fost introduse şi două molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii în codiţiile în care pe piaţă în acest moment există o singură posibilitate de tratament.

Toate medicamentele introduse astăzi reprezintă alternative terapeutice mai ieftine faţă de ceea ce există acum pe listă. Ca urmare, estimăm că acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv la bugetul MS, în condiţiile unei prescrieri în baza protocoalelor terapeutice”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi Anunţ IMPORTANT făcut de ministrul Sănătăţii. Ce test ar putea deveni OBLIGATORIU anul viitor