Peste 200 de copii sunt în evidenţele Spitalului Judeţean Constanţa cu diverse boli oncologice

Spitalul Judeţean Constanţa are în evidenţe 230 de pacienţi, cu vârste de până la 18 ani, cu diverse afecţiuni oncologice, predominante fiind leucemiile, tumorile cerebrale şi limfoamele. Anul trecut, au fost diagnosticate încă 21 de cazuri noi, iar de la începutul acestui an, două.

15 feb. 2018, 19:26
Peste 200 de copii sunt în evidenţele Spitalului Judeţean Constanţa cu diverse boli oncologice

Adriana Apostol, singurul medic oncopediatru din Constanţa, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe susţinute la Spitalul Judeţean, că în cadrul comparimentului de Hemato-oncologie din cadrul unităţii medicale sunt în evidenţă 230 de copii.

„În prezent, avem 230 de copii, care sunt în evidenţă cu diferite boli oncologice. Copilul face aproape aceleaşi boli ca şi adultul, cele mai frecvente fiind leucemiile, care rămân pe primul loc de ani de zile, pe locul doi au venit tumorile cerebrale, erau pe locul trei acum câţiva ani şi pe locul trei – cancerele ţesutului limfatic sau limfoamele. La adolescenţi situaţia se schimbă puţin, creşte numărul de tumori osoase, tumori cerebrale. Sunt oase în creştere, sunt copii care folosesc mult celularele şi tehnologia modernă, probabil aceasta este una din cauze în care nu regăsim aceeaşi frecvenţă şi la copilul mai mic”, a explicat Adriana Apostol.

Medicul a mai spus că din 2014, de când a început activitatea acestui compartiment, a fost întocmit şi un registru pentru a se cunoaşte numărul de cazuri noi care apar în fiecare an.

„În 2014 am avut 24 de cazuri noi, în 2015 am avut 10, în 2016 am avut un record de 30 de copii de cazuri noi de cancer şi în 2017 – 21 de copii. Anul acesta, suntem în februarie şi avem deja doi copii noi înscrişi. Înseamnă cam doi copii pe lună cazuri noi bolnavi de cancer, ceea ce este enorm”, a precizat Adriana Apostol.

Medicul oncopediatru spune că nu ştie care este cauza exactă a cancerului, dar ereditatea, alimentele cu diverse substanţe, tehnologia modernă şi poluarea sunt factori care pot favoriza apariţia bolii.

„Nu ştim care este cauza exactă a cancerului, dar genetica sau ereditatea este pe primul plan şi această genetică şi defectele genetice întâlnindu-se într-un mediu în care avem alimente în care se bagă substanţe care ne pot modifica genetic, atâta timp cât avem această tehnologie, telefoane celulare, ecrane luminoase şi atâta timp cât avem această poluare în unele oraşe, întâlnirea acesta poate fi fatală pentru mulţi copii”, a menţionat Adriana Apostol.

În ţară, 500 de copii sunt diagnosticaţi anual, cu boli oncologice iar la nivel mondial, statisticile indică 5.500 cazuri pe an.

Citeşte şi Camere pentru citostatice pot fi implantate gratuit pacienţilor cu afecţiuni oncologice, la Spitalul Judeţean Constanţa