Peste 240 de combatanţi ai Statului Islamic au revenit în Franţa şi mai mult de o jumătate dintre ei sunt în închisoare

Peste 240 de persoane au revenit în Franța din zonele luptătorilor jihadiști din Siria și Irak din 2012, dintre care majoritatea sunt în închisoare, a declarat joi în Senat ministrul de interne francez Gérard Collomb.

26 oct. 2017, 18:02
Peste 240 de combatanţi ai Statului Islamic au revenit în Franţa şi mai mult de o jumătate dintre ei sunt în închisoare

La întrebarea senatoarei de centru Nathalie Goulet, care consideră că revenirea jihadiștilor în Europa din Siria și Irak ‘constituie un motiv de îngrijorare pe termen scurt, mediu și lung’, Collomb a răspuns că această problemă ‘este gestionată perfect astăzi’ în Franța.

Potrivit lui, acordurile încheiate între Turcia și Franța pentru a controla fluxurile migratorii permit Parisului ‘să aibă o atitudine deosebit de atentă față de cei și cele care se întorc din teatrele de război siriano-irakiene’, dintre care unii ar putea plănui atentate în Franța.

‘Peste 240 de adulți și 50 de minori, dintre care majoritatea au sub 12 ani’, ‘au revenit din 2012 pe teritoriul francez’, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Din 2015, femei, bărbați și ‘minori combatanți’ sunt plasați sistematic în custodia poliției și ‘o majoritate foarte mare’, ‘peste 130, se află în închisoare’, a adăugat el. Ceilalți, aflați în libertate, ‘sunt urmăriți administrativ’ (de serviciile de informații) sau ‘judiciar’.

Potrivit justiției franceze, în iunie, dintr-o mie de francezi plecați în zona irakiano-siriană controlată de jihadiști aproximativ 300 au murit și 700 de adulți (dintre care 300 femei) se află încă acolo, alături de aproximativ 400 de copii. Grupul jihadist Statul Islamic a pierdut controlul asupra unei mari părți din Siria și mai ales din Irak, amintește AFP.