Peste 250 de sindicalişti din domeniul penitenciar au protestat în faţa Ministerului Justiţiei, cerând demiterea ministrului Toader

Peste 250 de sindicalişti care lucrează în penitenciare au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Justiţiei (MJ), pe lista nemulţumirilor regăsindu-se condiţiile de muncă din penitenciare şi orele suplimentare neplătite. Ei au cerut demiterea ministrului Justiţiei.

03 oct. 2018, 12:17
Peste 250 de sindicalişti din domeniul penitenciar au protestat în faţa Ministerului Justiţiei, cerând demiterea ministrului Toader

„Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ne minte de mai bine de doi ani. Ne minte că rezolvă problemele din penitenciare, ne minte că modernizează sistemul penitenciar. În continuare condiţiile de lucru sunt improprii, pentru deţinuţi s-a putut face ceva, pentru noi nu. În continuare avem peste 1 milion de ore suplimentare neplătite la nivel penitenciar. În continuare avem o lege a salarizării care ne discriminează în raport cu alte categorii sociale. În continuare domnul ministru ne minte în legătură cu pensiile, personalul din penitenciare este discriminat, anul trecut au scăzut pensiile militare cu peste 30%, pensii de care şi noi beneficiem (…) în continuare nu avem echipamentul necesar, nu avem dotări şi lipsesc cele mai elementare condiţii de lucru (…) nu mai avem bani pentru salarii până la sfârşitul anului şi este un lucru foarte important (…), banii pentru dotări, banii pentru investiţii au fost de asemenea reduşi. (…) pentru aceste motive doresc demiterea ministrului Justiţiei, nu demisia, nu trebuie să fie un act unilateral”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu.

Totodată, Dumitraşcu cere demisia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Dobrică. „Este ilegal în funcţie de aproape 5 luni, e la a treia împuternicire şi are dreptul doar la două în mod legal”, a declarat liderul FSANP.

El a afirmat că ministrul Justiţiei nu s-a ţinut de nicio promisiune. „Nu a îmbunătăţit condiţii de lucru, nu a modernizat legislaţia, nu ne-a plătit drepturile pe care ni le datorează (…) personalul din penitenciare nu are dotările de bază”, a declarat Dumitraşcu.

Liderul FSANP a menţionat că, urmare a deficitului de personal, există deţinuţi folosiţi la pază. „O situaţie recentă a arătat că sunt folosiţi peste 300 de deţinuţi la 21 de penitenciare, dacă îmi amintesc corect, acestea sunt cifrele (…) sunt deţinuţi cu toate tipurile de condamnări, avem şi deţinuţi care fac parte din grupări mafiote care sunt incluşi în paza penitenciară, stau într-un post de pază şi teoretic sunt atenţi ca cineva să nu încerce să pătrundă sau să iasă şi să arunce obiecte interzise, să faciliteze evadarea cuiva”, a spus liderul FSANP.

Dumitraşcu a precizat că deţinuţii folosiţi la pază beneficiază de reducerea pedepsei şi de avantaje la obţinerea unor recompense. El a menţionat că deficitul de angajaţi din sistemul penitenciar se ridică la aproape 8.000. „Suntem 12.000, după standarde ar trebui să fie 20.000”, a spus liderul FSANP.

Potrivit acestuia, toţi debutanţii au salariul minim pe economie. „Avem aproape 40% dintre colegi care lucrează pe salariul minim pe economie (…) angajaţii care sunt la început de carieră primesc salariul minim pe economie, aici trebuie făcut ceva (…) salariu mediu e undeva la 3.000 de lei net cu norma de hrană”, a declarat Dumitraşcu.

El a informat că va avea o întrevedere cu secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Popa pentru a discuta despre revendicările FSANP.

„Dacă revendicările noastre nu sunt rezolvate, noi continuăm acţiunile în instanţele civile şi penale, am făcut deja public că ministrul Justiţiei are două plângeri penale care sunt în curs de urmărire penală (…), după care vom recurge la blocarea activităţii în anumite penitenciare”, a adăugat Dumitraşcu.

Preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, şi-a exprimat speranţa că problemele semnalate de sindicalişti vor fi rezolvate.

„Sperăm ca în discuţiile în continuare cu ministerul, dar mai ales cu doamna prim-ministru, care a promis că va pune un accent deosebit mai ales la buna distribuţie a creşterii economice, să fie reflectate în condiţiile dumneavoastră de muncă şi în plata salariilor. Ne îngrijorează legea amnistiei că s-ar putea să o folosească în reducerea celor din detenţie ca să justifice că de fapt numărul de salariaţi din domeniul penitenciarelor este suficient pentru numărul de persoane care sunt condamnate (…)”, a afirmat Hossu.

Protestatarii au suflat în vuvuzele şi au strigat printre altele: „Demisia!”, „Unitate!”, „Jos Dobrică!”, „Nu vă fie frică, Tudorică pică!”, „Tudorel minciunel”.

Manifestanţii au avut pancarte cu mesaje: „Plata orelor suplimentare”, „Ore-n plus s-au adunat, Tudorele, fă ceva! Depune demisia!”, „Nu mai faceţi glume! Vrem salarii bune. Când lucrăm în plus, daţi banii de-ajuns!”.