Peste 3.000 de pompieri în stare de alertă în judeţele aflate sub cod galben de ploi

Peste 3.000 de pompieri militari şi 1.000 de mijloace tehnice specifice sunt pregătiți să intervină în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele pentru care meteorologii au emis atenționare cu cod galben de ploi, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

02 mai 2016, 14:56
Peste 3.000 de pompieri în stare de alertă în judeţele aflate sub cod galben de ploi

„Începând de mâine dimineață (marţi – n.r.), la 09,00, vor intra sub atenționare cod galben următoarele județe: Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Teleorman, Vâlcea și București. Având în vedere că sunt preconizate ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și ninsori în zonele montane, care pot produce efecte asupra populației și mediului, în județele aflate sub incidența atenționărilor de vremea rea, IGSU a dispus asigurarea rezervei de personal și activarea, la nevoie, a grupelor operative pentru intervenția imediată”, se arată într-un comunicat IGSU.

Totodată, la nevoie, echipajele serviciilor profesioniste pentru situații de urgență vor fi dislocate, în cel mai scurt timp, în zonele de risc pentru evacuarea populației, animalelor și bunurilor aflate în pericol, precum și pentru limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative.

Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al IGSU.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o atenționare cu cod galben de ploi, ninsori și vânt puternic, valabilă pentru zilele de marți și miercuri. Potrivit meteorologilor, în intervalul 3 mai, ora 9,00 — 4 mai, ora 21,00, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi ploi pe arii extinse, temporar mai intense, astfel că se vor cumula local cantități de apă de peste 20 — 30 litri/mp și izolat peste 50 litri/mp. La altitudini mai mari de 1.700 de metri, în special în Carpații Meridionali, precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare. În zonele aflate sub atenționare, vântul va avea temporar intensificări cu viteze de 55 — 65 km/h, iar la munte rafalele vor depăși 70 km/h.

Citeşte şi: COD GALBEN DE PLOI, VÂNT şi NINSORI în jumătate de ţară