Peste 4.000 de secui, la un marş neautorizat în Târgu Mureş. Au cerut autonomia, s-au bătut cu jandarmii VIDEO

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureş au pornit, luni seara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu Mureş. Mai mult, unii din participanţi s-au îmbrâncit serios cu forţele de ordine. Jandarmeria a reușit în cele din urmă să-i convingă pe participanții la marș să se retragă spre case.

RomaniaTV.net
10 mart. 2014, 18:06
Peste 4.000 de secui, la un marş neautorizat în Târgu Mureş. Au cerut autonomia, s-au bătut cu jandarmii VIDEO

Deşi marşul către Prefectura Mureş nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanţilor la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia. În timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieţei din cartierul 22 Decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii, transmite Agerpres.

„Toată deplasarea s-a făcut pe trotuare, circulația s-a desfășurat normal pe toate arterele din Târgu Mureș. Au fost câteva mici incidente în Zona Unic, unde au vrut câțiva să iasă pe carosabil, întrucât exista riscul producerii unor accidente rutiere, i-am repus pe trotuar. Despre petarde, a fost un caz izolat”, a declarat Daniel Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș.

Potrivit lui Manea, incidentele respective au fost izolate și au fost provocate de un grup restrâns de persoane, care urmează să fie identificate cu ajutorul imaginilor și să fie sancționate.

„După ce vom identifica persoanele care au încercat să comită acte neconforme legii, le vom sancționa. Deocamdată nu am aplicat sancțiuni. Există filmări, vom analiza imaginile și vom identifica persoanele. Nu a fost nevoie de intervenția în forță a jandarmilor”, a precizat Daniel Manea.

Marșul neautorizat a durat mai bine de două ore și a avut loc la îndemnul organizatorilor comemorării de la Monumentul Secuilor Martiri, care au solicitat celor 4.000 de participanți să îi însoțească la Instituția Prefectului — Județul Mureș pentru a depune petiția-manifest prin care se solicita autonomia teritorială a ținutului secuiesc.

Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizată în memoria a trei intelectuali condamnaţi la moarte şi executaţi, în 10 martie 1854, la Târgu Mureş, de către Armata Austriacă, pentru organizarea unei conspiraţii prin care se dorea reizbucnirea unei revoluţii, similare celei de la 1848-1849.

În acest an, Primăria Târgu Mureş, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizaţie pentru organizarea marşului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizaţii din afara judeţului Mureş şi din Ungaria, între aceştia numărându-se reprezentanţi ai partidului de extremă dreapta Jobbik, ai Gărzii Maghiare şi ai Organizaţiei 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul ‘Opincari, plecaţi acasă!’, ‘Să piară Trianonul!’, ‘Ţinutul Secuiesc nu e România!’, ‘În Bucureşti toţi sunt ţigani!’ etc.