Peste 40.000 de soldaţi ruşi masaţi la frontiera cu Ucraina. Oraşul Lugansk, înconjurat. Vezi HARTA LUPTELOR

Peste 40.000 de soldaţi ruşi sunt masaţi la frontiera ruso-ucraineană, precum şi sute de arme grele, a declarat marţi secretarul Consiliului ucrainean pentru apărare şi securitate naţională, Andrii Parubii, în faşa parlamentului, potrivit Agerpres.

22 iul. 2014, 10:48

Update 21:46 La graniţa cu Ucraina, în regiunea Chernihiv, au fost aduse tancuri şi blindate militare ruseşti. Despre aceasta a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, informează podrobnosti.ua.

Update 20:25 În estul Ucrainei unde au loc operațiuni anti-teroriste mai rămân aproximativ 5 000 de insurgenți, scrie obozrevatel.com. Aproape toți militanții rămași sunt mercenari ruși.

Update 17:30 În timpul operațiunii antiteroriste din estul Ucrainei au fost răniţi 991 de soldaţi. anunţul a fost făcut de directorul Departamentului de medicină militară din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Vitali Andronatii, potrivit inforesist.org, citată de publika.md.

Update 17:05 Liderul autoproclamat al aşa-numitei „Republici Populare Lugansk”, Valeri Bolotov, a declarat că oponenţii trebuie să recurgă la contraatac cu armata ucraineană, astfel ca să elibereze Luganskul.

‘În cursul ultimei săptămâni a avut loc o redesfăşurare şi o reîntărire de trupe. În prezent, sunt aproape 41.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina în nord, în est, sud şi în Crimeea’, peninsulă ucraineană anexată în martie la Rusia, a precizat Parubii, citat de AFP.

Potrivit aceluiaşi oficial ucrainean, 150 de tancuri, 400 de blindate şi 500 de sisteme de artilerie ruse se află lângă frontiera, în zona regiunii Doneţk.

Andrii Parubii a mai declarat în faţa deputaţilor ucraineni, conform RIA Novosti, că membrii Consiliului pentru apărare şi securitate naţională au pregătit toate documentele necesare pentru instituirea stării de urgenţă în estul Ucrainei, dar că o decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent.

Oraşul Lugansk este aproape înconjurat

Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei a prezentat harta operaţiunilor antiteroriste care au loc marţi. Harta prezintă locuri, care sunt sub controlul armatei ucrainene, precum și ciocniri care au loc între forțele de securitate și punctule ocupate de separatiști. De asemenea, sunt prezentate poziţiile militarilor separtişti, dar şi posturi de control deja distruse, scrie news.bigmir.net, citat de publika.md.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, a declarat că noaptea trecută, câteva grupări armate ilegale au atact de 20 de ori punctele de control şi poziţiile militare ucrainene în localitatea Dmitrovka, Kamenka, Kumachovo, punctul de trecere Marinovka, oraşul Novoazovsk, Severodoneţk, Ilovaiskaya, Lugansk și Krasnopartizansk.

Totodată, Lîsenko a spus că de pe teritoriul Rusiei din artileria grea au fost împuşcate poziţiile forţelor antitero în apropiere de Novoazovsk şi Kumachovo.