Peste 40% dintre părinţi spun că au dat şpagă la şcoală în ultimii trei ani

Peste 40% dintre părinţi declară că au dat mită la şcoală în ultimii trei ani, potrivit unui sondaj realizat în cadrul unui proiect pentru prevenirea corupţiei. În schimb, aproape 80% dintre profesori neagă fenomenul, informează România TV. Mai mult, potrivit unui studiu Avangarde, majoritarea elevilor, părinţilor şi profesorilor se declară mulţumiţi de veniturile propriei familii şi de locuinţa acesteia.

23 sept. 2013, 17:20
Peste 40% dintre părinţi spun că au dat şpagă la şcoală în ultimii trei ani

Părinţii recunosc că au dat cel puţin o dată şpagă pentru copiii lor la şcoală, fie din propria iniţiativă, fie pentru că li s-a cerut. Peste 40% dintre părinţi şi elevi cred că şpagă este chiar foarte întâlnită în educaţie, însă aproape 80% dintre profesori neagă fenomenul. Păreri împarţite întâlnim şi când vorbim de bani pentru şcoală. În timp ce părinţii scot lunar din buzunar sume pentru reparaţii, fondul şcolii şi cadouri pentru profesori, dascălii nu recunosc aceste plăţi.

Cu toate aceste, profesorii au recunoscut în cadrul unui sondaj că sistemul este coruptibil din cauza salariilor prea mici, iar un venit de cel puţin 3.300 de lei pe lună i-ar face să nu mai ceară bani.

Ministrul Educaţiei pregăteşte măsuri drastice pentru profesorii şpăgari.

„În momentul de faţă este o modificare la legea educaţiei. Am discutat şi cu sindicatele şi au fost de acord ca astfel de abateri să fie pedepsite imediat”, a declarat Remus Pricopie.

Multe cazuri nu vor ieşi însă niciodată la suprafaţă, întrucât puţini părinţi ar denunţa faptul că au dat şpagă.

Potrivit unui studiu Avangarde, majoritarea elevilor, părinţilor şi profesorilor se declară mulţumiţi de veniturile propriei familii şi de locuinţa acesteia, tot ei considerând, pe de altă parte, că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Citeşte şi Remus Pricopie: Toleranţă zero faţă de orice act de corupţie la bacalaureat

La întrebarea „Lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită?”, cei mai mulţi care au indicat direcţia ca fiind greşită sunt părinţii (76%) şi elevii (73%). În rândul profesorilor, ponderea celor care au răspuns „direcţia este bună” este de 33%, în timp ce 49% au răspuns „direcţia este greşită”, scrie Mediafax.

La scara fiecărei familii, lucrurile par însă în regulă din perspectiva celor trei categorii de respondenţi, toate declarându-se, în majoritate, mulţumite de locuinţă, de veniturile familiei şi de şcoala unde învaţă copilul/copiii.

În privinţa părinţilor şi a elevilor, cei mai mulţi dintre aceştia se declară mulţumiţi şi de locul de muncă. Ponderea celor care spun că sunt foarte nemulţumiţi de locul de muncă actual este de 6% în rândul părinţilor şi de doar 2% în cel al profesorilor.

Cercetarea sociologică a fost realizată la comanda Universității „Titu Maiorescu” în cadrul proiectului „Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”, al cărui beneficiar este Ministerul Educației Naționale.

Datele au fost culese în perioada 23 iulie – 20august, folosind un eşantion de 1.560 de persoane(550 de elevi; 500 de părinți; 510 specialiști în domeniul educației din învățământul preuniversitar-profesori, directori, inspectori ISJ și personal al consiliilor de administrație din unități de învățământ). Eșantionul este reprezentativ pentru populația studiată, cu o eroare maximă tolerată de +/-2,48%, pentru un interval de încredere de 95%.

Citeşte şi ŞPAGA LA BAC. Elevi, filmaţi în timp ce strângeau banii pentru mituirea profesorilor VIDEO